Hvg: Már az iskolaőrökre is várólista van

Hvg: Már az iskolaőrökre is várólista van

Iskolaőr (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idén nyáron zárult tanévben az iskolaőrök 234 esetben intézkedtek, összesen 46 alkalommal használtak kényszerítő eszközt. Utóbbi azt jelentette, hogy 38 alkalommal testi kényszert, 4 esetben bilincset, 3-szor gázspray-t, míg egyszer gumibotot alkalmaztak – számolt be róla a hvg.hu az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közérdekű adatigénylésükre adott válaszait ismertetve. Az ismertetett számok magasabbak a 2022/2023-as tanév statisztikáinál, amikor csak 27 esetben használtak valamilyen kényszerítő eszközt az iskolaőrök.

Kiderült az is, hogy egy év alatt a programba bevont iskolák száma 40 százalékkal nőtt, az iskolaőröké pedig 26 százalékkal, ám állományuk feltöltöttsége még így sem teljes, csak 91 százalékos. Az adatok alapján július 1-én 731 iskolaőr dolgozott, és már „várólista is” van rájuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a programba jelentkezett 806 nevelési-oktatási intézmény közül az idei tanév végén csak 712-be jutott iskolaőr. A cikk megjegyezte azt is, hogy az iskolaőrt igénylő intézmények között 40 nem állami fenntartású iskola is van. 

Címkék: iskolaőr