Már időpont is foglalható a gyerekek oltására

Már időpont is foglalható a gyerekek oltására

Hamarosan indul a gyerekek oltása (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombattól már időpontot is lehet foglalni az 5 és 11 év közötti gyerekeknek oltásra – derül ki a koronavirus.gov.hu oldalon közzétett tájékoztatóból.

Már napok óta lehetőség van regisztrálni az 5 és 11 közötti gyerekeket a koronavírus elleni védőoltásra. Ehhez a szülőknek egy korábban még nem használt email címre van szükség, ráadásul egy email címről csak egy gyermek adatait lehet rögzíteni. A regisztráció érvényesítése, a megadott adatok hitelességének ellenőrzése 1–3 napot vehet igénybe.

Szombattól azok, akiknek már érvényesítették a regisztrációjukat, időpontot is tudnak foglalni. Az időpontfoglalóba a már regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával tudnak belépni a szülők, majd ezt követően tudják választani a gyermek oltásához a legmegfelelőbb időpontot és kórházi oltópontot. Az 5–11 éves gyermekek esetében a vakcina nem választható, az időpontfoglaló kizárólag a gyermekoltáshoz használható Pfizer–Biontech vakcinát ajánlja fel.

A gyerekek oltása jövő szerdán indul az erre kijelölt kórházi oltópontokon, illetve a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is lesz majd oltás. 

A házi gyermekorvosok részére kiadott szakmai ajánlás szerint, az oltást először a krónikus betegségben szenvedő, például szervtranszplantált, daganatos beteg (beleértve a vérképző rendszer malignus betegségét), krónikus veseelégtelen, cukorbeteg, malnutrícióban szenvedő, autoimmun beteg, vagy egyéb krónikus betegség miatt kiemelt kockázati csoportba tartozó – szülő által beoltatni kívánt – gyermekek számára kell biztosítani. Ha ilyen gyermek a praxisban nincs, vagy nem kívánja (nem jelzi a háziorvosnak) a szülő a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható egészséges gyermeknek is. Egy ampullában 10 gyermek oltásához való vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően úgy kell megszervezni, hogy egy kinyitott ampullára 10 gyermeket kell szervezni.

A gyerekeknek szánt oltóanyagból az első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina érkezik jövő kedden. Ennek felét – tehát 69 ezer adag vakcinát – lehet felhasználni, a másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcina szállítmányok sorsa még bizonytalan. A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes.

 

Címkék: gyerekek oltása