Már időpontja is van, mikor ül le Palkovics László a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival

Már időpontja is van, mikor ül le Palkovics László a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mercedes Benz Academy átadásán Kecskeméten (Fotó: Kormány.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán délután négy órára várja Palkovics László innovációs és technológiai miniszter személyes egyeztetésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói önkormányzatának képviselőit és az általuk javasolt szakmai csoportok vezetőit – közölte az atv.hu-val a tárca sajtóosztálya.

Az egyetem hallgatói a napokban tettek közzé egy nyílt levelet, amelyben azt írták, hogy értetlenül állnak az egyetemükre váró „drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt”. Mint arról lapunk is beszámolt már, az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég terjesztette a parlament elé az intézménynél a modellváltást szabályozó törvénytervezetet, ami létrehozná az egyetemet fenntartó új alapítványt. Ez kapná meg aztán ingyenesen az egyetem ingatlanát és vagyonát. Bódis József államtitkár pedig sietett egyértelművé tenni, hogy vannak a „vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatok.”

Az SZFE hallgatói szerint ugyanakkor nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba, ezért kezdeményezték az egyeztetést. – Többek között szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatjuk, amit elkezdtünk, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztünk – szögezték le.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium most azt írta, a „kormány elsődleges célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben versenyképes tudásra tegyenek szert a hazai felsőoktatásban”. – A modellváltással az egyetemen tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak. Az átalakítással nagyobb lesz az egyetemi önállóság, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága – közölték.