Már meg is van a törvényjavaslat, amely alapítványi fenntartásba kényszerítené az ez ellen vonakodó Pannon Egyetemet

Már meg is van a törvényjavaslat, amely alapítványi fenntartásba kényszerítené az ez ellen vonakodó Pannon Egyetemet

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint húsz, köztük a választási törvényt módosító javaslatot adott be a kormány. Ezek között szerepel az is, hogy bár a Pannon Egyetem nem szeretett volna egyelőre alapítványi fenntartásba kerülni, ám ennek ellenére hogy létre kell hozni a Pannon Egyetemért Alapítványt – vette észre a Magyar Hang.

– Az Alapítvány feladata oktatási intézmény, kiemelten a Pannon Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, amelynek érdekében gazdasági tevékenysége keretében az alapító által rendelt, valamint az Alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli – írja a törvényjavaslat. Az alapítvány kuratóriuma elnökét és tagjait az illetékes tárcavezető, vagyis Palkovics László innovációs miniszter fogja kijelölni. Az alapítványnak egyébként az állam vagyont is juttat, 26 ingatlant ingyenesen kapnak meg.

Alig pár napja, hétfőn ismerte el Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a Veszpresszónak, hogy valóban érkezett jelzés hozzájuk arról, hogy a kormányzatnak szándékában áll a közeljövőben a Pannon Egyetemet más felsőoktatási intézményekhez hasonlóan alapítványi fenntartásúvá alakítani.  Az alapítványi fenntartásúvá történő átalakítás kockázataival és lehetőségeivel már az elmúlt tanévben is foglalkozott a Rektori Tanács. Ott az az egyhangú döntés született, hogy az egyetem nem kívánja önmagától kezdeményezni a modellváltást, azaz az alapítványi fenntartásúvá válást, hanem kivár mindaddig, amíg nem látszanak egyértelműen az új modell előnyei az állami működési formához képest. Erre már nem kerülhet sor, úgy tűnik, a döntés nem az intézmény kompetenciája lesz  jelezte akkor a rektor.

A hírek szerint a fenntartóváltási szándékot az a Navracsics Tibor volt kormánypárti miniszter, egykori uniós biztos ismertette az egyetemmel, akiről egyébként azt rebesgetik: az alapítvány kuratóriumának elnöke is lehet.

A kormány egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is az érintettek tiltakozása ellenére alakította át, ennek eredményeként foglalták el az egyetemet a hallgatók még szeptember elején, amelynek épületéből végül kedden voltak kénytelenek kivonulni a járvány okozta szigorítások miatt.