Márki-Zay: Kifizetném a bírságot, de nincs hová, mert nem kaptam számlaszámot

Márki-Zay: Kifizetném a bírságot, de nincs hová, mert nem kaptam számlaszámot

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem kaptam számlaszámot, ezért nem fizettem be a bíróság által megítélt összeget. Amennyiben közlik azt, természetesen fizetek, ahogy azt korábban már elmondtam. Persze tudom, nekik az a jó, ha a végrehajtót is bevonják, mert úgy egyrészt médiakampányt kreálhatnak az ügy köré, másrészt tovább nő a számla összege – reagált lapunknak Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere egy mai hírre. A politikust azt követően kérdeztük, hogy a távirati iroda híre szerint a Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott, Juhász Tünde, és a szegedi járási hivatal vezetője, Holubán Csilla végrehajtást kezdeményez a polgármester ellen, mert egy május 18-án megszületett másodfokú bírósági ítéletben megítélt 400-400 ezer forint sérelmi díjat nem fizette meg számukra.

Márki-Zay Péter kérdésünkre elmondta, a másodfokú bíróság tárgyalás nélkül hozott döntést úgy, hogy az ítélet szempontjából kiemelkedően fontos koronatanút nem hallgatta meg. Az ügy lényege, hogy a helyi fideszes képviselők mérgező hulladék behozatalával vádolták Márki-Zayt, holott az egyébként sem mérgező hulladék beszállítására a kormányhivatal adott engedélyt, és erre reagált a közösségi médiában. 

– Egy Facebook-posztban három, egymást kizáró lehetőséget vetettem fel, hogy miért került erre sor: Ha nem tudták, hogy mérgező anyagot hoznak be, akkor inkompetensek, ha tudták, akkor szándékosan akarták megmérgezni a vásárhelyieket, a harmadik lehetőség pedig, hogy párttársuk hazudozik. Ráadásul a hazudozó politikust, a koronatanút nem hívta be a bíróság, ezzel megakadályozták, hogy bebizonyítsam igazamat, vagyis hogy nem mond igazat. Az első lehetőségről, nevezetesen, hogy inkompetens a hatóság, azt állították, hogy vélemény, a másik viszont – hogy szándékosan mérgezték meg a vásárhelyieket – a bíróság szerint tényállítás volt, és ezért kell fizetnem.

Arra a vádra, amelyet a HírTV tett közzé, és amelyben arról van szó, hogy a helyi Fidesz szervezet szerint azért fenyegeti 104 családot a kilakoltatás réme, mert a polgármesteri hivatal nem tartotta be a város lakhatási rendeletét, a polgármester a következőket mondta:

– A vád nem igaz, ugyanis mi csak a város korábbi, fideszes vezetése által hozott rendeletet tartottuk be, félévente ellenőriztük, hogy melyik bérlő fizet és melyik nem, és azok szerződését megújítottuk akik tisztességesen fizetnek. Ahogy a fideszes vezetés, úgy mi sem hosszabbítottunk azonban szerződést azokkal, akik nem fizettek. Annyi a változás, hogy mostantól azok ellen, akik nem fizettek, jogi eljárást indítunk, amely lehetőséget ad a tartozás kifizetésére. Ez – amit a Fidesz korábban elmulasztott – már csak a becsületesen fizető bérlők miatt is kötelességünk.

Márki-Zay Pétert arról is kérdeztük, mi a véleménye Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők kezdeményezéséről, nevezetesen hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék vissza a nemzeti konzultációs leveleket. A polgármester elmondta, azért támogatja a két képviselő kezdeményezését, mert felháborítja, hogy adófizetői pénzből teljesen értelmetlen, és csak egyféleképpen megválaszolható kérdésekkel háborgatják az embereket. Szerinte adatbázis-építésről és propagandáról van szó mindössze.

– Nekem is lennének kérdéseim egy normális nemzeti konzultáció esetén. Például, támogatják-e az emberek, hogy miközben a járvány elleni védekezésben leginkább leterhelt önkormányzatoktól jelentős összegeket von el a kormány, és járvány közepén emberek tízezrei veszítik el állásukat, aközben Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak kétmilliárd forintot adnak jachtkikötő építésére – tette hozzá.