Márki-Zay Péter: Ötről tízre emeljük az apák pótszabadságát

Márki-Zay Péter: Ötről tízre emeljük az apák pótszabadságát

Márki-Zay Péter Brüsszelben, 2021. november 9-én (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érthetetlen, hogy egy önmagát családbarátnak nevező kormány miért nem siet átültetni a magyar jogrendbe azt az uniós irányelvet, hogy gyermeke születésekor az apa tíz munkanapnyi pótszabadságra legyen jogosult – írta kedd reggeli Facebook-posztjában Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. 

„Az irányelv 2019-es, az Orbán-kormány – úgy tűnik – kivárná az utolsó pillanatot, a hároméves határidő végét, addig megvonja a családoktól ennek a különleges időszaknak a boldogságát. Hétgyermekes családapaként ígérem, hogy az új magyar kormány nem szabotálja el az irányelv teljesítését és azonnal ötről tízre emeljük az apák pótszabadságát” – írta.

A 2019-ben elfogadott uniós irányelv szerint az apai pótszabadságnak minimum két hét (azaz 10 munkanap) időtartamúnek kell lennie, eközben Magyarországon csak 5 nap jár az újdonsült édesapáknak – ikrek születése esetén hét. A Péncentrum.hu által 2021-ben ismertetett összeállítás szerint a fejlett országok között nálunk jár az egyik legkevesebb pótszabadság a friss apukáknak. Japánban 30 hetet is otthon maradhatnak a férfiak, ha gyermekük születik. Dél-Koreában 17 hetet. Az európai országok közül Svédország vezeti a listát, ahol 10 hetes az apai pótszabadság, mialatt a franciáknál és a németeknél ennek a fele, Spanyolországban pedig két hét.

Az uniós tagállamoknak három évük van a szabály bevezetésére.