„Még gyertyát se bírok venni” – Cikkünk hatására munkát kaptak Tiborék

„Még gyertyát se bírok venni” – Cikkünk hatására munkát kaptak Tiborék

Uzsonna készül a Boldizsár családnál (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boldizsár Tiborék baksi háza még nem csipog. Ez azt jelenti, hogy a feltöltőkártyás villanyórájukon öt kilowattnál több áram van. Ha ez alá csökken, akkor olyan hangos csipogás indul be, hogy azt az utcán is meghallani.

Tibor világéletében segédmunkásként dolgozott, főleg térkövezések és építkezéseken. Felesége, Julianna napszámosként helyezkedett el a közeli földeken. A kelő nappal kelt, a nyugvó nappal feküdt, a kétezer lelkes Bakson szinte minden háztartásban ez a felállás.
– Ment is ez… – mondja Julianna, de nem fejezi be a mondatot. Mert nem tudja hogyan befejezni. Tibor folytatja hát.

(…)

– Egyik napról a másikra jött a vírus, és a vállalkozók nem kaptak semmilyen alapanyagot, úgyhogy leálltak a cégek, leálltunk hát mi is – mondja. De most ő nem fejezi be a mondatot.
– Tulajdonképpen a nullára estünk vissza – egészítik ki Julianna, aki elmeséli, hogy mindkettejüknél ugyanazt figyelték meg: új embereket nem mernek beengedni, csak az évek óta alkalmazott 5-6 fős törzsgárdát. Nem érti amúgy, hogy hogy lehet munkaerőhiány a földeken: ha ő sem kap munkát, úgy, hogy „kicsi gyerek kora óta napszámos”.

Bármilyen munkát elvállalnának, az eddigi 1000-1200, illetve 800-1000 helyett akár 500 forintos órabérért is elmennének, akár néhány napra is, „csak tudjunk a gyerekeknek kenyeret adni, meg feltölteni a kártyát”.

(…)

A villanyórájukra céloznak, amin beszélgetésünk idején volt „úgy 8-9 kilowattnyi áram”. Vagyis hamarosan 5 kW alá csökken. Ezt az állapotot nevezi Rostás Aranka és Búza Károly, a Fényhozók Alapítvány két munkatársa energia- vagy áramszegénységnek. Civil szervezetüknek több településen is vannak aktivistái, így gyorsfelmérésük szerint 30 családból 10 küzd hasonló gondokkal, mint a Boldizsárék. De vannak más számaik is: Rostás Aranka például azt a 2017-es Eurostat felmérést említi, ami szerint mintegy 196 ezer gyerek él Magyarországon áramszegénységben, vagy áramtalanul és persze ez érvényes a szüleikre is.

FRISSÍTÉS:
Több olvasónk is jelezte, hogy szívesen segítene a bajba jutott Boldizsár-családnak, amit Tibor, Julianna, valamint a gyerekek nevében is köszönünk! Továbbá cikkünk hatására hárman is – a szülők és a legidősebb fiú - munkát kaptak egy mezőgazdasági vállalkozásnál.

Mennyivel növekedhet meg a karanténban az energiafogyasztás ára? Milyen megoldási javaslatot dolgoztak ki a Fényhozók? Mihez kezdenének a földjükkel Tiborék ha lenne 16 500 forint tartalékjuk? A válaszokat keresse a teljes riportban, a Magyar Hang május 7-ig kapható 2020/18. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/18. számban? Itt megnézheti!