Még két egyetem váltana modellt, már zajlanak a tárgyalások

Még két egyetem váltana modellt, már zajlanak a tárgyalások

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Gazdálkodási Kara Innovációs és Tudásközpontja az avatás napján, 2019. október 11-én. MTI/Varga György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jelen hetilap információi szerint a napokban az Információs és Technológiai Minisztériumban, közigazgatási államtitkári értekezleten tárgyalták két újabb egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem fenntartóváltásának kérdését. A Jelen úgy tudja, mindkét intézménynél az uniós források óriási mértéke volt a legmeggyőzőbb érv a modellváltás mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök február elején jelentette be, hogy a következő egy-két évben 1500 milliárd forintot folyatnak a magyar felsőoktatásba, amelynek a forrása az EU helyreállítási alapja. Ha az Óbudai Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is bekerül az alapítványi fenntartású intézmények közé, akkor mindössze két, széles képzési körrel rendelkező állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – emlékeztetett a hetilap.

A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem szenátusai január 29-én döntöttek a modellváltási szándékról, erről az Országgyűlés a tavaszi ülésszakban hozhat törvényt.