Megbüntették a székesfehérvári kórházat, ahonnan Kásler korábban menesztette a főigazgatót

Megbüntették a  székesfehérvári kórházat, ahonnan Kásler korábban menesztette a főigazgatót

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház épülete 2015. január 27-én. (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Figyelmeztetést és egészségügyi bírságot kapott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az NNK a koronavírus-fertőzött betegek egészségügyi ellátásával összefüggésben helyben is kialakult járvány kivizsgálásánál megállapította, hogy a kórház az adatszolgáltatási kötelezettségének késedelmes teljesítésén túl megsértette az infekciókontrollra vonatkozó előírást is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 12-én közölte, hogy Kásler Miklós miniszter Bucsi László címzetes egyetemi docenst bízta meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatói teendőinek ellátásával. A minisztérium előző nap azt közölte: a kórház főigazgatója, Csernavölgyi István a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát. Hat nappal később lemondott a kórház orvos igazgatója is.

A közigazgatási eljárásban a jogi felelősség az egészségügyi szolgáltatót terheli, a személyi felelősség megállapítása a munkáltatói jogkör gyakorlójának és a fenntartónak a feladata. A hatályos jogszabályi előírás szerint a gyógyintézet egyszemélyi felelős vezetője a főigazgató. Az NNK a kórházat figyelmeztetésben részesítette - olvasható a közleményben.

Mint ismert, Kásler Miklós április közepén rúgta ki Csernavölgyi Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját, mert miközben a járvánnyal küzdöttek, egyetlen egyszer megcsúsztak egy adatszolgáltatással. A főigazgató elmondása szerint telefonon így is jelentettek, később aztán az első visszajelzésre írásban is pótolták a hiányt. Kásler döntése még Székesfehérvár fideszes polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást is megdöbbentette.

A kórház lezárult belső vizsgálata szerint nem is Csernavölgyi István követett el mulasztást, épp az hibázott, akire leváltása után Kásler átmenetileg rábízta az intézményt – írta meg a hvg.hu az intézményben lezajlott belső vizsgálatra hivatkozva. A vizsgálatot az új főigazgató, Bucsi László indította, aki megerősítette a lap értesüléseit.