Megérkezett a frissített vakcina első szállítmánya Magyarországra

Megérkezett a frissített vakcina első szállítmánya Magyarországra

Győrfi Pál is megkapta a koronavírus elleni oltást (Fotó: Győrfi Pál Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője Budapesten.

Galgóczi Ágnes közölte: most 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából. Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikoron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki - tette hozzá. A szakember elmondta, a vakcina jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon.

Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást - emelte ki Galgóczi Ágnes.

A szakember elmondta, jövő héten újabb szállítmány - 106 560 adag - érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Jövőre 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható.

Mint reggeli cikkünkben írtuk, bár a BA.1 már nem is létezik, mert kiszorították utódai, a BA.4 és 5, de a tesztek szerint még ez az új oltás is jobban véd a jelenlegi SARS-CoV-2 vírus ellen, mint a több mint két évvel ezelőtti vuhani törzs ellen kifejlesztett oltás. A BA.4 és 5 ellen is kifejlesztették már az oltóanyagot, ennek jóváhagyása a következő időszakban várható.

(MTI)