Meghibásodott a klíma, leálltak a műtők a Honvédkórházban

Meghibásodott a klíma, leálltak a műtők a Honvédkórházban

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legnagyobb melegben mondta fel a szolgálatot az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház II-es telephelyén a műtőblokk klímarendszere, ezért operációkat kellett áttervezni – tudta meg lapunk. Információink szerint a hét elején hibásodott meg a klímaberendezés, amelynek következtében nem biztosítható a megfelelő minőségű levegő, hőmérséklet és páratartalom a műtőben, ezért az intézmény vezetése azonnali bezárás és soron kívüli karbantartás mellett döntött.

A Podmaniczky utcai II-es telephelyen egyebek mellett sebészet, gasztroenterológia, belgyógyászat, szülészet, intenzív és koraszülött intenzív osztály is üzemel, azaz ezen ellátásokat is érinti a műtők leállása.

Az intézmény sajtóosztályának szombat este küldtünk megkeresést. Azt szerettük volna megtudni, pontosan mikor történt a meghibásodás, várhatóan mikorra sikerül elhárítani a problémát, hány tervezett műtétet kell halasztani, illetve hogy szükséges-e kórházi osztályt ideiglenesen bezárni. Válaszra kevesebb mint egy órát kellett várni. Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház – megerősítve értesülésünket – közölte: a II-es telephelyen a műtőblokk klímaberendezése váratlanul elromlott, amelynek javítása folyamatban van, várhatóan hétfőn már üzemképes lesz. „A fellépő hiba következtében az elektív (tervezett) műtéteket kellett áttervezni az I-es, illetve II-es telephelyen megosztva, az akut eseteket más műtőkbe áthelyezve végezték a szakemberek. Emiatt nem kellett bezárni osztályt” – írták.

A kórházak műtőinek megfelelő minőségű levegővel való ellátása régóta nagy kihívása a hazai ellátórendszernek: lapunk 2019 nyarán  tárta fel, hogy például az ország legpatinásabb egészségügyi intézményében, a Semmelweis Egyetem több műtőjében nyáron közel 40 Celsius-fokban voltak kénytelenek operálni az orvosok, mert nem működött a klímaberendezés. A problémát néhány mobil klíma beüzemelésével próbálták orvosolni, ám ezek a berendezések a fertőző levegő melegágyának tekinthetők, azaz csak rontottak a helyzeten. (A Semmelweis Egyetemen végül egy évvel később, 2020 nyarára készült el az új, kívánalmaknak megfelelő klímarendszer.) 

Az tehát, hogy a Honvédkórház inkább a műtétek leállítása és azonnali karbantartás mellett döntött, a korábban látott – sem beteget, sem szakszemélyzetet nem kímélő – gyakorlathoz képest mindenképp előrelépés.

Négy évvel ezelőtti cikksorozatunk nyomán egyébiránt vizsgálatot indított az alapvető jogok biztosa a műtők légcseréjével, klimatizálásával kapcsolatban, amelynek összefoglaló jelentéséből egyértelműen kiderül: a kormány már a napvilágra került esetek előtt több évvel tisztában volt azzal, hogy nagyon nagy a baj, mégsem történt semmi. Az ombudsmani jelentés szerint ugyanis 2019-ben az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (2021 január 1. óta Országos Kórházi Főigazgatóság) már 2019 őszén felmérte a kórházak, műtők klímával való ellátottságát. Ebből kiderül, hogy az intézmények 92 százaléka rendelkezik ugyan klímaberendezéssel, ám több mint 40 milliárd forintot kellene ezekre fordítani, mivel elavultak.

Minderről 2021 októberében megkérdeztük Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, aki semmilyen érdemi magyarázattal nem tudott szolgálni, a műtők klímaberendezéseinek átfogó felújításáról pedig azóta sem tudni. A kórházak tragikus finanszírozási helyzetéről viszont árulkodik, hogy – mint azt a Napi.hu megírta – adósságállományuk korábban nem látott szintre nőtt, május végére elérte a 75 milliárd forintot.