Vérrel, verejtékkel – Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély

Vérrel, verejtékkel – Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet – lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján. A problémáról évek óta tudnak az illetékesek, ám néhány, a fertőző levegő melegágyának számító mobilklíma beüzemelésén, no meg a fertőzéssel kapcsolatos adatok eltitkolásán kívül mégsem történik semmi. A Semmelweis Egyetem cikkünk megjelenése után reagált megkeresésünkre.

A hőség miatt lett rosszul operáció közben a napokban az egyik alkalmazott a budai Kútvölgyi kórházban. (Teljes, hivatalos nevén: Semmelweis Egyetem – SE, Kútvölgyi Klinikai Tömb.) Az intézményt jól ismerő forrásaink elmondása szerint a műtőkben évek óta nem működik a klímaberendezés, a felújítást arra hivatkozva halogatták, hogy hamarosan úgyis költözik a kórház. A nyári melegben a műtőben 31 fokot mértek, ami lámpák alatt 35 fok is lehet. A sebészek fejkendőt kötve és egyéb „házi praktikákat” alkalmazva próbálják felfogni izzadságukat.

Lapunk értesülései szerint ugyanilyen rossz a helyzet a Semmelweis Egyetem több más intézményében is. Úgy tudjuk, a szokatlanul meleg júniusban nap elején 30, nap végén azonban már 36-38 fokos melegben dolgoztak több műtőben, köztük az 1-es Sebészeti Klinikán, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán és az Urológiai Klinikán. Annak ellenére van ilyen meleg, hogy a műtőket „átmenetileg” mobilklímákkal szerelték fel. Ezzel a megoldással azonban nem az a legnagyobb baj, hogy nem hatékony: sokkal nagyobb probléma, hogy az otthoni használatra alkalmas berendezések alig cserélik a levegőt és így olyan mértékben növelik a fertőzésveszélyt, hogy alkalmazásuk alap esetben nem engedélyezett. Információink szerint hasonlóan rossz a viszonyok vannak a műtét utáni őrzőkben is, ahol a steril levegő legalább annyira fontos, mint a műtőkben.

A helyzet tehát súlyos betegbiztonsági és munkavédelmi aggályokat is felvet, ennek ellenére évek óta nem változik semmi. Azt, hogy a fenti okokból kifolyólag ténylegesen mennyivel nő a fertőzések, illetve a fertőzések miatti halálozások száma, senki nem tudja, mivel az Emberi erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is titkolja az ezzel kapcsolatos – szerencsésebb országokban intézményi szinten transzparens – adatokat, noha ezek nyilvánossá tételről bírósági ítélet is született.

Már azzal életeket lehetne menteni, ha az állam közölné a kórházi fertőzéses adatokat | Magyar Hang

A fertőzésekről árulkodó adatok nyilvánossá tétele mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés. Óriási összegek mennek a kórházi fertőzések kezelésére, pedig jelentős részüket akár meg is előzhetnénk. Ismét adatokat tart vissza az állam.

Hogy miért is fontos a műtők hűtése és steril levegője, pontosan és közérthetően megfogalmazza „Az országos tiszti főorvos módszertani levele a műtéti sebfertőzések megelőzésére” című 2019-es dokumentum, amely az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján bárki számára elérhető. (A dokumentumot a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya állította össze.)

Eszerint a műtéti sebek szennyeződésének (kontamináció) egyik legfontosabb terjesztő közege a levegő, ezért operáció mesterséges levegőellátó rendszerrel rendelkező műtőben végezhető. A levegőt steril klímaberendezéssel kell biztosítani, ami képes óránkénti 20-szoros légcserét biztosítani. A műtőben nyáron sem lehet 25 foknál magasabb hőmérséklet. A dokumentum külön pontban hangsúlyozza: a split klíma és a mobil klíma alkalmazása nem biztosítja a műtőben előírt fenti paramétereket, alkalmazásuk növeli a sebfertőzés kockázatát, így nem alkalmazhatóak.

Kérdéseinket tegnap délután juttattuk el a Semmelweis Egyetemnek és az ÁNTSZ-nek. Válaszok cikkünk élesítéséig nem érkeznek. Amint kapunk reagálást, frissítjük cikkünket.

Frissítés:
Bár a Semmelweis Egyetem továbbra sem reagál tegnapi megkeresésünkre, cikkünk megjelenését követően megkereste lapunkat egy, az Urológiai Klinika műtőjében dolgozó klinikai munkatárs, aki jelezte, náluk a műtőben 21 fok van. Mint mondta, fontos, hogy ezt a műtétre várók tudják, így esetlegesen se mondjanak le előjegyzett beavatkozásokat.

Frissítés 2:
Nem sokkal 13 óra előtt megérkezett a Semmelweis Egyetem megkeresésünkre küldött válasza. Dióhéjban:

  • Az intézmény először valótlannak nevezte értesülésünket, majd lényegében elismerte, hogy súlyos gondokkal kénytelenek szembesülni.
  • Rendszereik egy része elavult, cserére szorul, mivel 35 fokos maximális külső hőmérsékletre lettek tervezve.
  • Mindez nem okoz ellátási nehézségeket, rendelkeznek a szükséges szakhatósági engedélyekkel és betartják a legszigorúbb munkahelyi előírásokat.
  • A Kútvölgyiben történt rosszullétről nem értesültek.

A Semmelweis Egyetem teljes válasza, módosítás nélkül:

"Valótlan az az újságírói értesülés, miszerint a Semmelweis Egyetem mintegy 40 klinikája közül több esetében is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével. Tény ugyanakkor, hogy a Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35 °C külső hőmérsékletre lettek tervezve. Épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek, hiszen a napjainkban akár 40–45 °C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos,; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is.
A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg. Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát.
A Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő II. Számú Sebészeti Klinika igazgatója az említett, hőség miatti rosszullétről nem értesült. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta, a jelenlegi hibákat garanciális kötelezettségként kívánja megjavíttatni.
A Semmelweis Egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat. Az illetékes hatóság - a törvényi előírásoknak megfelelően – rendszeres ellenőrzést tart az egyetemen."

További részletek a Magyar Hang pénteken megjelenő számában! Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő!