Megint úgy írták ki a Zeneakadémia rektori pályázatát, hogy kizárják a szenátus jelöltjét

Megint úgy írták ki a Zeneakadémia rektori pályázatát, hogy kizárják a szenátus jelöltjét

Esti kivilágításban a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem (LFZE, vagy Zeneakadémia) szecessziós stílusú 1907-ben felépült mûemlék épülete, a főváros VI. kerületében, a Liszt Ferenc téren. A bejárat felett Liszt Ferenc zeneszerző, zongoramûvész, karmester és zenetanár életnagyságnál nagyobb ülőszobra, Strobl Alajos alkotása (1907). A főpárkány feletti névfelirat mellett pedig, Maróti Géza Géniusz-szobrai (Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részben kiterjeszti, de más szempontból annál jelentősebben szűkíti a jelentkezők körét a Zeneakadémia rektori posztjára a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt új pályázat – vette észre a Magyar Narancs

A cikk szerint a minisztérium július 21-én éjjel tette közzé a pályázatot azt követően, hogy a Zeneakadémia munkatársai és több más szervezet is tiltakozott a „súlyosan diszkriminatívnak” tartott első kiírás miatt. Mint írták, a mostani pályázat engedi a klasszikus zene területén kívül érkezők jelentkezését is, illetve az előadóművészek mellett az alkotóművészekét. Ugyanakkor csak azok mérettethetik meg magukat, akik rendelkeznek a Kossuth- vagy Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, vagy a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjak közül az egyikkel. Ám meglepő módon az álláspályázat már nem veszi figyelembe a Liszt- és Erkel-díjakat sem, pedig pont, hogy ezek a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetések. Pályázni a kiírás megjelenését követő harminc napon belül, vagyis 2023. augusztus 21-ig lehet, a pályázatok elbírálási határideje október 31.

A lap megjegyezte: a szakmában úgy tudják, a minisztériumban Keller Andrást, a Concerto Budapest karmesterét látnák szívesen győztesként, miközben a Zeneakadémia szenátusa Kutnyánszky Csabának örülne, aki viszont a mostani kiírásnak sem felel meg.

Arról, hogy mi történik a Zeneakadémián, itt olvasható a Magyar Hang cikke.

Címkék: Zeneakadémia