Menesztették az OGYÉI főigazgatóját

Menesztették az OGYÉI főigazgatóját

Szentiványi Mátyás (Fotó: OGYÉI/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk információi szerint a belügyminiszter visszavonta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója megbízatását. A birtokunkba került egy hétfőn kézbesített búcsúlevél, amelyet a menesztett főigazgató írt az OGYÉI dolgozóinak. Ebben tájékoztatja őket a felmentéséről, illetve megköszöni nekik a közös munkát.

„A mai nappal belügyminiszter úr visszavonta vezetői megbízatásomat, ami azt jelenti, hogy holnaptól már nem én leszek az OGYÉI főigazgatója” – írja a levélben Szentiványi, akinek felmentését eddig nem hozták nyilvánosságra, és lapunk számol be róla először. A menesztés oka nem ismert.

Az eddigi főigazgató azzal folytatja, hogy „munkámat El Koulali Zakariás főigazgató-helyettes úrnak adom át, aki most szabadságát tölti, ezért amíg ő vissza nem tér, addig Parapatics Tamás főigazgató-helyettes úr fogja a főigazgatói teendőket is ellátni”. Meglehetősen furcsa, hogy a váltásra a kijelölt utód szabadságának idején került sor, ami nyilvánvalóan ellehetetleníti a feladatok azonnali átadását-átvételét. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a menesztésről szóló döntés nem volt előkészített, és hirtelen született meg.

A levél következő részében Szeniványi az efféle vállalati búcsúlevelek kötelező udvariassági gesztusait gyakorolja. „Büszke vagyok rá, hogy majdnem öt évig lehettem az OGYÉI-nak, ennek a nagy múltú és nagy presztízsű intézménynek a főigazgatója. Ráadásul ez a közel öt év egy nagyon nehéz időszakra esett, de úgy vélem, hogy a kihívásoknak az OGYÉI minden dolgozójával (VELETEK!) együttműködve sikeresen megfeleltünk. Mindannyian emlékszünk a Covid-járvány és a költözés okozta nehézségekre, amelyek mind ez alatt az öt év alatt zajlottak. Köszönöm mindannyiótoknak az együttműködést, a sok támogatást, és nagyra értékelem azt a szeretetet és szakmai együttműködést, amit Tőletek kaptam.”

A most menesztett OGYÉI-főigazgató így zárta a búcsúlevelét: „Kedves Kollegák, kívánok Nektek személyesen, de az egész OGYÉI számára együttesen is sok sikert a jövőben! Bízom benne, hogy a küszöbön álló egyesüléssel még tovább emelkedhet majd a hatósági munkánk színvonala, így a hatékonyságunk és ezáltal a megbecsültségünk is. Üdvözlettel: Dr. Szentiványi Mátyás főigazgató.”

Cikkünk megjelenése után elküldtük kérdéseinket az OGYÉI-nek, amint válaszolnak, közöljük.

Kritizálták az OGYÉI-t a járványkezelés miatt

Ahogy a főigazgató is említi, az OGYÉI legújabb kori történetének legnagyobb kihívása a covidjárvány, illetve az ahhoz kapcsolódó gyógyszer- és vakcinaengedélyezési feladatok voltak, márpedig e téren a kritikusok szerint az OGYÉI vezetősége csúfosan elbukott: a tudományos megalapozottság és a szakmai szempontok helyett mintha döntéseikben sokkal fontosabb szerepet játszott volna a politikai elvárásoknak való megfelelési kényszer. Miközben a kínai Sinopharm, illetve az orosz Szputnyik vakcina tesztelése sok szempontból sem felelt meg a szakmai előírásoknak, magyarul nem volt bizonyíték arra, hogy az oltások valóban megelőzik a covidfertőzést (sőt, a kínai esetében arra utaló kutatási eredmények is napvilágot láttak, hogy kifejezetten rosszul teljesít a riválisokhoz képest), az OGYÉI tökéletesen teljesítve a kormány elvárásait, mégis engedélyezte a használatukat. Ráadásul a kínai vakcinával oltották be a legveszélyeztetettebb korosztály, a 65 éven felüliek jelentős részét.

Ahogy lapunk is többször megírta, a magyar szakembereknek is voltak aggályaik mind a kínai, mind az orosz vakcina alkalmazásával kapcsolatban – derült ki a Transparency International Magyarország által kiperelt iratokból. Az OGYÉI közel egy éven át próbálta elrejteni a nyilvánosság elől ezeket a dokumentumokat. A dokumentumokban szerepel a kínai és orosz gyárlátogatásokon szerzett tapasztalatok összegzése, laborvizsgálatok eredményei, jegyzőkönyvek, szakvélemények, kockázatértékelések, illetve az is kiderül belőle, hogy ahogy Szlovákiában, úgy idehaza is tengerimalacokon próbálták ki a Szputnyik V vakcinákat a hatóságok még január közepén. Az állatkísérletre mindössze két nappal azelőtt került sor, hogy az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt az OGYÉI-től.

„A Sinopharm vakcina esetében az OGYÉI-engedélyezés és az NNK által az orvosi alkalmazások elindítása egyértelműen egy kormányhatározat következménye volt. Az engedélyezéskor sem a biztonságos gyártás, sem a széleskörű, hatékony és biztonságos alkalmazás kérdésében nem voltak egyértelmű információk, és sem az engedélyezéskor, sem az utánkövetésben nem történtek megfelelő hazai vizsgálatok. Különösen bizonytalan, erősen kétséges volt az idősek (60 év felettiek) és a társbetegségekben szenvedők esetében az alkalmazhatóság, ennek ellenére széles körben és szinte kizárólagosan alkalmazták ezt a vakcinát az idős embereknél. A Sinopharm kormányzati nyomásra, fázis 3. vizsgálati eredmények, hazai szakmai vizsgálat és értékelés nélkül megtörtént engedélyezése, de különösen a vakcina időseknél történt széles körű, gyakorlatilag kizárólagos, utánkövetés nélküli alkalmazása felveti a súlyos gondatlanság lehetőségét” – nyilatkozta 2021 decemberében a 24.hu-nak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

FRISSÍTÉS: bár az OGYÉI kommunikációs osztálya semmit sem reagált megkeresésünkre, más lapoknak a belügyminisztérium kommunikációs osztálya azt a tájékoztatást adta, hogy „a belügyminiszter 2023. június 26-án indokolás nélkül, azonnal hatállyal vonta vissza Szentiványi Mátyás vezetői megbízását”.