Mérgező vörös por száll Neszmély környékén

Mérgező vörös por száll Neszmély környékén

Kádár-kockák Neszmélyen (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeles időben vörös színű, mérgező por száll a Komárom-Esztergom megyei Neszmély környékén – számolt be róla az RTL. Az anyag a három kilométerre lévő, kiszáradt vörösiszap-tározóból jön, mostanra pedig már beszivárgott a talajvízbe is. Az egykori almásfüzitői timföldgyár utolsó zagytározójáról van szó. Folyékony vörösiszap persze már nincs a gáttal körülvett területen. 

Már tíz éve, hogy elrendelték a tározó befedését, de ez még mindig nem történt meg. Három éve vette meg egy osztrák cég, a Green Industry Kft. a területet, és ígértek már zöldenergia-projektet is a helyre, de ebből egyelőre nem lett semmi. Az osztrák cég ügyvezetője, Dominik Holzner közölte, a helyszínt Natura 2000 területté nyilvánították, emiatt munkagépekkel nem tudják megközelíteni a lezárt tározót. Jelenleg is várnak rá, hogy engedélyt kapjanak a behajtásra.

Javovics István neszmélyi polgármester szerint mielőbb meg kellene szüntetni a veszélyes tározót, mert a por, ha nem is náluk, de valahol mindenképp lecsapódik. A kormányhivatal azt nyilatkozta, ők is támogatják a területrendezést, a tulajdonos viszont még nem kezdeményezte ezt. Így ha fúj a szál, tovább száll a környéken a vörös por, mely a Greenpeace vegyianyag-szakértője, Simon Gergely szerint rákkeltő arzént, nikkelt, krómot és további mérgező anyagokat is tartalmaz.