Mézként árulják az olcsó cukros kínai hamisítványt

Mézként árulják az olcsó cukros kínai hamisítványt

Amszterdamban tartottak tüntetést az európai méhészek az Egyesület az Európai Méhekért (Association for European Bees) szervezésében 2020. január 24-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt héten indult tiltakozás sorozat részeként Brüsszel és Párizs-Versailles után ma Amszterdamban tartottak tüntetést az európai méhészek. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi, amely 10 európai országból származó, főként méhészekből alakult.

Az egyesület a honlapján (www.eubee.eu) ad tájékoztatást létrejötte okairól. Ezek szerint a méhészetek körülményei folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, évi 80-100 ezer tonnát kitevő, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez.

Ezt a „versenyt” azonban a méhészek nem győzik. Ha folyamatosan új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni. Ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Furmer Takács Ferenc, az egyesület elnöke videóüzenetben tájékoztatott az amszterdami helyszínről, amelyben egyebek között fölhívja a holland kormány figyelmét, hogy milyen cselekvésre lenne részéről szükséges az Európai Tanácsban már hétfőn, amikor újra az Európai Tanács elé kerül a mézek jelenleg elfogadhatatlan címkézési gyakorlata. Jelenleg ugyanis a jogszabályok szerint nem kötelező föltüntetni az üvegeken a méz pontos származási helyét, ami így a fogyasztók megtévesztésével hamisításra és tisztességtelen bevételre csábítja a piaci szereplőket.