Kínai vegyi üzem: Németh Szilárd szerint a soroksáriak beleegyezése nélkül nem épülhet semmi

Kínai vegyi üzem: Németh Szilárd szerint a soroksáriak beleegyezése nélkül nem épülhet semmi

Németh Szilárd (Forrás: a politikus Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kínai vegyiüzem és elosztó épül Soroksáron. Ez egy Kari Geri kamu és Soros-média (Direkt-36, Telex) fake news” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Németh Szilárd kormánybiztos, csepeli fideszes képviselő.

Németh arra reagált így hogy a Direkt 36 oknyomozó portál kedden részletes cikkben mutatta be: a kormány titokban kínai vegyianyag-tároló raktár felépítését tervezi Magyarországon, a főként akkumulátorgyártáshoz szükséges anyagokat pedig Záhonyban vagy Budapest határában, Soroksáron deponálnák tervezett tovább szállításuk előtt.

A hírre reagálva Karácsony Gergely főpolgármester azonnal lépett: szerdán egy javaslatban kérte  a Fővárosi Közgyűlést, hogy telepítsenek véderdőt oda, ahol állítólag a soroksári depó felállítását terveznék. A közgyűlés el is fogadta a főpolgármester felvetését.

Németh Szilárd szerint tehát az egész hír nem más, mint „a dollárbaloldal külföldről fizetett (….) politikai akciója: hatalmas nagy hazugság, műbalhé, hisztériakeltés.” Hogy ezt mire alapozta a csepeli képviselő, nem árulta el, de gyorsan hangsúlyozta: Bese Ferenc soroksári polgármesterhez hasonlóan ő sem akar soroksári vegyi üzemet.

„… nincs soroksári vegyiüzem ügy, nincs ilyen beruházás! És nem is lesz, mert nem engedjük, hogy a soroksáriak feje fölött bárki bármilyen, az itt élőket veszélyeztető tevékenységbe kezdjen. Minden ipari, logisztikai beruházás csak az itt élők biztonságának megőrzésével, a soroksáriak hasznára és támogatásával lehetséges!” – írta Németh.

A váratlan felzúdulás azért is érdekes, mert a Fidesz és az Orbán-kabinet a legtöbb tervezett akkumulátorgyár esetében egyáltalán nem foglalkozott a lakosság véleményével. Debrecenben két, több százmilliárdos költségvetésű, kínai gyárat is építenek majd, hiába tiltakoztak ez ellen közmeghallgatásokon a városlakók.

Később már kormányrendeletben rögzítették, hogy résztvevők, tehát közönség nélkül is szabályosan le lehet majd bonyolítani a beruházások előtti közmeghallgatásokat – így a polgármesterek és a beruházók is elkerülhetik a lakossággal történő, sokszor kínos szembenézést. Egyébként szerdán derült ki, hogy a kormány Fótra is kínai akkumulátor-gyárat telepítene, egymilliárd forintos állami támogatással.