Véderdővel akadályozhatja Budapest, hogy kínai vegyi anyag elosztó központ legyen Soroksáron

Véderdővel akadályozhatja Budapest, hogy kínai vegyi anyag elosztó központ legyen Soroksáron

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés szerda délelőtt azt a rendeletmódosítást, amellyel véderdőt telepítenek Soroksáron arra a területre, ahol a hírek szerint kínai vegyi anyag elosztó központot létesíthetnének.

A Direkt36 oknyomozó portál kedden hozta nyilvánosságra, hogy kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává tenné Magyarországot a kormány, a helyszín pedig Záhony vagy Budapest határa, Soroksár lenne. A terjedelmes tényfeltáró cikk szerint ez idén márciusban már el is dőlt, a projekttel magyar részről a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik. A tervek alapján Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni, az azonban nem derült ki, hogy pontosan milyen anyagokat hoznának Magyarországra, és hogy azokat itt miként tárolnák. Az egyik dokumentum szerint „az egyik legfontosabb kiszolgálási iparág az akkumulátor gyártók és az elektromos autó gyárak, ezáltal az első megvalósuló útvonalat a lítium akkumulátor gyártók (mint a CATL) kiszolgálására indítaná a kínai fél”. – Ide, a lakóházaktól néhány száz méterre, Budapest egyik természeti aranytartalékának a helyére akar a magyar kormány kínai méreglerakatot telepíteni – kommentálta a híreket néhány órával később Karácsony Gergely, kiemelve, hogy ők erdőt akarnak, mert „Budapestet méregteleníteni kell, nem mérgezni”.

A főpolgármester a szerdai Fővárosi Közgyűlés elé vitte az ügyet, hangsúlyozva, hogy nincs oka kételkedni, hogy a tényfeltáró cikkben leírtak igazak. – Amikor önök valami nagyon nagy disznóságra készülnek, azt titokban csinálják – mondta a fideszes képviselőkhöz fordulva. Jelezte, hogy már korábban is felmerült, hogyan tudják a Budapest körüli védőerdő hálózatot szorosabbra fűzni, az a helyszín is szerepelt a hosszú távú tervekben, ahol az állítólag tervezett központ akár létesülhet. Ezért egy javaslatot is benyújtott a véderdő telepítéséről, amit a közgyűlés nem sokkal később meg is szavazott. A Telex beszámolója szerint a Fidesz politikusai is megszavazták, hogy mert nem szeretnék, hogy a főváros vezetése „politikai ügyet kreáljon” az ügyből.

Soroksár polgármestere is határozottan ellenzi egyébként a vegyi anyag elosztó tervét. Bese Ferenc a közgyűlés előtt egy rövid videót tett közzé, amelyben leszögezte: „Amíg én vagyok Soroksár polgármestere, nem fog vegyi anyag elosztóközpont épülni”.