Mindenképp ki kell várniuk a karantén végét az iskolásoknak

Mindenképp ki kell várniuk a karantén végét az iskolásoknak

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Két negatív teszttel sem mehetnek vissza előbb az iskolába azok a tanulók, akiknek az egyik diáktársuk vagy tanáruk koronavírusosnak bizonyult. A Népszavának beszélt erről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter, azzal magyarázva a dolgot, hogy ha egy-két osztályt karanténba küldenek, akkor arra az időre digitálisan folytatódik az oktatás. Ez alól nem kaphat kibúvót az sem, aki vállalja a tesztelést.

Amíg nincsenek komolyabb tüneteik, addig a kontaktnak számító iskolásokat nem is tesztelik. Kizárólag a karantén lehetséges számukra, illetve magánúton tesztelhetnek. (Most már maximum 19 500 Ft-os áron, mint az Orbán Viktor szerdai bejelentéséből kiderült.)

A pedagógusokon is csak akkor végzik el az ingyenes tesztet, ha a fertőzött személy szoros kontaktnak számított. Ilyennek mondható, aki legalább negyed óráig, maszk nélkül, két méternél közelebb tartózkodott az illetőhöz.

Nagyon más döntések is születhetnek egyébként. Ahogy a Népszava felidézte, volt, ahol nyolc osztály mehetett karanténba, máshol csak egy érintett osztály. A miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola pedig hiába jelentette be a fertőzéseket, a tankerülettől és a népegészségügytől napokkal később sem jött válasz.

Azt Horváth Péter elismerte, hogy a bürokratikus eljárásrend lassítja a folyamatokat. Érzékelhető szerinte, hogy a népegészségügyi központok lemaradásban vannak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy látja, egy-két napba is telhet, míg döntenek a rendkívüli szünetről vagy a tantermen kívüli oktatásról. Szerinte ez elkerülhető lenne, ha hagynák az iskoláknak, hogy maguktól átálljanak.