Morgatópróba: Országszerte megszólalnak a szirénák hétfőn délelőtt

Morgatópróba: Országszerte megszólalnak a szirénák hétfőn délelőtt

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szirénapróba lesz június 13-án, hétfőn – közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. A MoLaRi lakossági riasztó rendszert tesztelik, amelyet veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében építettek ki, és több mint félmillió ember riasztására képes.

A Facebbokon szereplő közlemény szerint hétfőn délelőtt 11 órától a Monitoring és Lakossági Riasztó (MoLaRi) rendszer csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor.

A riasztórendszert veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében építették ki, 517 ezer ember riasztható a rendszer használatával Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten, 667 lakossági riasztó-tájékoztató ponttal. A Katasztrófavédelem honlapján lehet megnézni, hogy ezek nagyjából hol találhatóak.

 – A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoring végpontok) mérik és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. A 24 órás ügyeleti rendszerben működő katasztrófavédelmi ügyeleten a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén, a szirénarendszeren (riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról – írja a riasztórendszer céljáról a katasztrófavédelem.

A tesztelést rendszseresen, általában a hónap első hétfőjén hajtják végre, ha pedig ez a nap ünnepnapra esik, a rákövetkező hétfőn. A tesztelések éves menetrendje itt érhető el. A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon.

A csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

„Figyelem, ez próba, Figyelem, ez próba
Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!
Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!”

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés, ami itt meghallgatható.