Müller Cecília: Bizony telítődnek a kórházaink

Müller Cecília: Bizony telítődnek a kórházaink

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli terhelés hárul az egészségügy rendszerre, és várhatóan így marad ez a következő héten is. „Bizony telítődnek a kórházaink” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Jellemező, hogy egy vagy több krónikus betegségben szenvednek, akik elhunytak. Hat százaléknál találtunk olyat a mai napig a halottak között, akiknél a járvány kezdete óta nem volt semmilyen alapbetegség – mondta Müller Cecília.

Hozzátette: rendkívül fontos, hogy mindenkii tartsa be a higiéniai szabályokat. Szinte óráról órára kell figyelnünk a járványt, hogy rendkívül gyors döntéseket hozhassunk. Egész Európa küzd, rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért mindenkinek meg kell tenni, amit megtehet.

A tiszti főorvos szerint ahhoz, hogy be tudjuk tartani a szabályokat, mindenkinek türelemmel és megértéssel kell viseltetni egymás iránt. Kérte a fiatalok türelmét is. „Hiszen a kijárási korlátozással az a célunk, hogy a fertőzési gócokat felszámoljuk” – fogalmazott. Nagy a felelősségük, az ő kezükben lehet most a szülők és nagyszülők élete, hiszen lehet hogy tünetmentesen hazaviszik a fertőzést. Azt kérte, hogy érezzenek erkölcsi felelősséget is, ennyi áldozatot most meg kell hozzanak.

A kórházba kerülés esélye is a krónikus betegeknél nagyobb, mint a fiataloknál – mondta. Hozzátette: aki oda kerül, feltehetően súlyos állapotban van, ezért várhatóan hetekig ott marad. Kórházba kerülésnél legyenek az illetőnél egészségügyi papírjai, listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről, tisztálkodási eszközei, alkoholos kézfertőtlenítő. Ruházatot nem minden kórház enged be, ezért külön csomagoljuk be. Vigyünk kapcsolattartási eszközt, evőeszközt is. A maszk használata az intézménybe érkezve már kötelező. Egyszer használatos maszk viselését ajánlja, aki nem rendelkezik vele, annak a kórház biztosítja. A szövetmaszk fertőtlenítésére nincs lehetőség – mondta.

Szerdán két kereskedelmi egységet figyelmeztettek, kettőt pedig 3-3 napra bezárattak rendőri ellenőrzés után – mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. Ezek a következők voltak:

Egy budapesti pékségben az eladó négy vásárlót is úgy szolgált ki, hogy nem viselt maszkot. A Csongrád-Csanád megyei Sándorfalván egy italboltban a pult mögött dolgozó alkalmazott nem viselt maszkot, egy vendég pedig az állára húzva viselt maszkot, bírságot is kiszabtak mindkettejükre és az üzemeltetőre is.

Ha lesz vakcina, beadatása önkéntes esz és térítésmentes – mondta kérésre válaszolva Müller Cecília.

A járvány kezdete óta a fertőzöttek 3,3 százalék egészségügyi dolgozó – mondta kérésre válaszolva. Hozzátette: ez rendkívül kedvező szám, az európai átlag 5 s 15 százalék között mozog. Megköszönte, hogy betartják a szabályokat.