Müller Cecília: már a megbetegedések harmadát az omikron okozza

Müller Cecília: már a megbetegedések harmadát az omikron okozza

Müller Cecília országos tisztifőorvos a veszélyhelyzet megszűnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országos tisztifőorvos mindenkinek ajánlja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvételét. Müller Cecília közölte, bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme – olvasható az MTI hírében.

Az országos tisztifőorvos kedden Budapesten újságíróknak elmondta, mindenkinek alkalma van az oltások felvételére az oltási akciónapok keretében akár oltóponton, akár háziorvosnál, Magyarországon továbbra is elérhető ötféle hatékony és biztonságos vakcina.

Sikeresnek nevezte az oltási akcióheteket és -napokat, hiszen több mint 300 ezren így kapták meg első oltásukat.

– Azért biztosítjuk egyre szélesebb körben ezeket a lehetőségeket, hogy technikai, fizikai akadálya ne legyen az oltások felvételének – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy a magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát az omikron variáns okozza, a vírus ezen mutációja egyre jobban terjed.

Hozzátette: az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb mint a vírus korábbi változatai, akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma. Az, hogy ez a variáns nem okoz komoly tünetet, általánosságban igaz, de hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, az függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól.

Az 5-11 éves gyerekek oltásáról elmondta, bővítik e korosztály oltási lehetőségét is, hiszen hétfőn beteltek a foglalható helyek. Így lehetővé teszik a gyerekek számára szombati napokon az időpontfoglalással történő oltást.

A tisztifőorvos arról is beszélt hogy, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint alacsony az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust. Nem tudni ugyan, hogy mit hoz a jövő, vélelmezhető azonban, hogy idén sem lesz járvány.