Müller Cecília: Örvendetesen megnőtt az igény az influenza elleni oltások iránt

Müller Cecília: Örvendetesen megnőtt az igény az influenza elleni oltások iránt

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta, ha az Országgyűlés elfogadja a felhatalmazási törvényt, akkor még kedd délután megjelenik a korlátozásokra vonatkozó kormányhatározat, benne a szigorítások részleteivel. Felsorolta, az elmúlt 24 órában a rendőrség 144 intézkedést kezdeményezett a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Két üzlet esetében tapasztalták azt, hogy a tulajdonos nem tartotta vagy nem tartatta be a maszkviselés szabályait – tette hozzá Kiss Róbert. Hozzátette, 146 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozások megszegése miatt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta, a szakemberek folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint hoznak döntést. A járvány intenzív szakaszában vagyunk, egész Európában nagy mértékben nő a fertőzöttek száma, és ez Magyarországot sem kerüli el. A napi adatokat ismertetve elmondta, 4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 118 918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 88 737 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 28 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília elárulta, a legfiatalabb elhunyt 32 éves volt, a legidősebb 98 éves.

A járvány kezdete óta a pozitív esetek negyede a 40-49 éves korosztályból kerül ki, 15 százaléka a 65 éves, vagy annál idősebb korosztályból, a gyermekek aránya mindössze négy százalék körüli. 

– Nagy terhelés hárul az egészségügyi és szociális dolgozókra, ezért azon dolgoznak, hogy a járványgörbét ellaposítsák – fogalmazott az országos tiszti főorvos. – A legfontosabb, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, ehhez az kell, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Az elmúlt napon egymillió darab érkezett a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszerből Kínából, és további egymilliót várnak Japánból – árulta el Müller Cecília.

Az a cél, hogy a magyar lakosságot sújtó népbetegségekben szenvedők védettek legyenek, amikor esetleg megfertőződnek – mondta a tiszti főorvos. – Ezért a krónikus betegségben szenvedőket mindenképpen be kell oltani influenza elleni vakcinával. Az oltóanyag ellátása folyamatos, de mindenki legyen türelemmel – tette hozzá.

– Örvendetesen megnőtt az igény az influenza elleni oltások iránt – fogalmazott Müller Cecília. – Az elmúlt tíz évben a vakcinák felét sem sikerült „eloltani”, most azonban rendkívül sokan kérik az oltást – mondta a tiszti főorvos, aki elárulta, ezen a héten további oltóanyagot szállítanak ki, és bízik benne, hogy folyamatosan ki tudják elégíteni az igényeket. Türelmet kér, de mint mondta, van még időnk, hiszen az influenzajárvány januárban várható.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a szerda hajnalban életbe lépő szigorításokat az indokolja, hogy az eddigi szabályok nem voltak elegendők a járványgörbe ellaposítására.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.