Nem enged a Fidesz, megállt az élet Szekszárdon

Nem enged a Fidesz, megállt az élet Szekszárdon

Bomba Gábor, az ellenzék korábbi polgármesterjelöltje a két ismét győzni tudó egyéni jelölttel. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan két hónapja nem születnek érdemi döntések Tolna megye székhelyén, Szekszárdon. A városban csak ma tartották meg az ünnepélyes alakuló ülést, miután az októberi választások eredményét a Fidesz- KDNP megtámadta, és a Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében november 10-én két egyéni választókörzetben is új voksolást kellett tartani. Hiába azonban a fideszes óvás, a megismételt választás után is ellenzéki többségű lett a közgyűlés, miután a két választókörzetben újra győzni tudtak az ellenzéki jelöltek. Az Éljen Szekszárd színeiben induló Csötönyi László és Faragó Zsolt is ráadásul úgy húzta be saját körzetét, hogy sokkal nagyobb különbséggel tudott nyerni, mint október 13-án.

A polgármester-választást azonban a korábbi városvezető, a fideszes Ács Rezső nyerte meg, vagyis a fideszes polgármesternek  ellenzéki többségű közgyűléssel kellene együttműködnie.

Milliókat osztogat a Fidesz Szekszárdon | Magyar Hang

Ez azonban egyelőre nem sikerült: az alakulóülésen csak a polgármester és a képviselők eskütételére került sor, az alpolgármester(ek) megválasztására és a döntéseket előkészítő és hozó bizottságok megalakulására nem. A polgármesternek mindkét témát le kellett vennie a napirendről, miután az előzetes egyeztetések során nem tudott megegyezni az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) képviselőivel.

Lapunk úgy tudja, az előzetes egyeztetések során Ács Rezső háromszor is Haag Évát jelölte alpolgármesternek, pedig az ÉSZ tárgyalódelegációja határozottan megmondta, hogy az ő személyét nem támogatják. Az ellenzéki többségű közgyűlés létrejötte egyébként értelemszerűen ellenzéki alpolgármester kinevezését indokolná.

Haag Éva személye ellen főleg azért van kifogása az ellenzéknek, mert ő kétszer is vereséget szenvedett saját körzetében (másodjára a megismételt választáson).

Bomba Gábor, az ellenzék korábbi polgármesterjelöltje ezzel kapcsolatban azt írta néhány napja a közösségi oldalára, hogy a legutóbbi, múlt pénteki megbeszélésen azt kérték, Ács Rezsőtől, hogy vasárnapig javasoljon új személyt az alpolgármesteri pozícióra. Erre nem kaptak a megadott határidőig választ. Hétfőn aztán arról tájékoztatta a városvezető, hogy harmadszorra is az ellenzékbe került Fidesz javaslatát fogadja el és ismét Haag Évát javasolja alpolgármesternek.

Bomba Gábor szerint a szekszárdiak világosan elmondták véleményüket Haag Éva eddigi teljesítményéről azzal, hogy nem választották meg képviselőnek, ezért a változáshoz elengedhetetlen a személycsere. Az ellenzék frakcióvezetője leszögezte: a polgármester levelében elismerte, hogy más is alkalmas lenne a pozícióra, az ÉSZ képviselői közül is. Nem értik, akkor miért ez a pozíciókhoz való ragaszkodás, amiből a szekszárdiaknak elegük lett az elmúlt 10 évben. Ács Rezső a döntésével akadályozza a város működését, hiszen számos fontos határozat meghozatalához a közgyűlés szavazatára van szükség.

Ács Rezső az ülés után újságíróknak azt mondta: ugyan konszenzus nincs, de konstruktivitás van, ezért is vette le a bizottságok megalakulásáról és az alpolgámester-választásról szóló javaslatot a napirendről, miután nem született megegyezés. A polgármester szerint működőképes a város, hiszen amíg nincsenek bizottságok, addig azok jogköreit átveszi a közgyűlés, tehát a döntések megszülethetnek. Ács rámutatott arra is, hogy a szabályok értelmében két alpolgármestert is választhat a közgyűlés, és ők el tudnának fogadni egy ellenzéki jelöltet is.

Az alakuló ülésen bejelentették, hogy megalakultak a frakciók: az ellenzék egységesen egy frakciót alakított, frakcióvezetőjük Bomba Gábor, az ÉSZ korábbi polgármesterjelöltje lett, a Fideszé Máté Péter. Gyakorlatilag csak a polgármester és képviselők tiszteletdíjáról született érdemi döntés. Előbbit jogszabály írja elő, utóbbin pedig nem változtattak, vagyis ugyanolyan díjazásban részesülnek majd a képviselők, mint 2014 óta az előző testület tagjai.

Az ünnepélyes alakulóülés után zárt ülést rendeltek el, ahol néhány halaszthatatlan dologról döntöttek, így például a hátrányos helyzetű gyerekeknek járó ösztöndíjprogramról, a Bursa Hungaricáról. Az ellenzék is benyújtott egy fontos javaslatot a szerződések 2014-ig történő nyilvánosságra hozataláról és az adatok átláthatóságáról, amit fideszes ellenszavazatok mellett el is fogadott. Ugyanígy az ÉSZ javaslata volt a lakossági klímaalkalmazkodási terv kidolgozása, ezt szintén megszavazták. Ezzel első vidéki városként kihirdették a klímavészhelyzetet.