Hvg.hu: Nem halad a kormány a Fudan-beruházás előkészítésével

Hvg.hu: Nem halad a kormány a Fudan-beruházás előkészítésével

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A tervek ellenére nem halad a Fudan kampuszának előkészítése – írja a Hvg.hu. Hiába született törvény és kormányhatározat is, amelyekkel a kormány előírt magának feladatokat, az elmúlt időszakban nem történt előrelépés e téren. 

Mint a lap írja, nagy a csönd az utóbbi időben a kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti kampusza körül, mióta a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésen, június 15-én elfogadták és – részben kétharmados jogszabályi részekkel – be is betonozták a projektet előkészítő törvénycsomagot.

Úgy fest ugyanis, hogy a cégbírósági adatok szerint nem alakult meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által létrehozandó projektcég, ahogyan a kormány sem hozta létre a vagyonkezelő alapítványt. A lap az MNV-t és a kormányt is megkérdezte, hogy áll az ügy, egyelőre azonban nem kaptak választ. 

Létrejött ugyanakkor egy kínai tulajdonú magyar lobbicég, az idén január végén, 3 milliós jegyzett tőkével alapított Fudan Magyarország Kft. Fontosságát jelzi a lap szerint az, hogy a magyar kormány és a kínai Fudan Egyetem között április végén köttetett stratégiai megállapodás nemcsak harmadik félként nevesítette a Fudan Magyarország Kft.-t, de feladatot is kijelölt számára, képviselőjük pedig Palkovics László innovációs miniszter és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke mellett írta alá a dokumentumot. 

A cég eddigi tevékenységéről azonban eddig nem sok minden derült ki, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pedig az ezzel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy „a társaság a kampuszfejlesztés támogatójaként a jövőben képzési akkreditációs folyamatokban, magyar egyetemekkel, kutatóintézetetekkel közös együttműködések előmozdításában nyújthat segítséget a Fudan Hungary Egyetemnek”. 

A Fudan Magyarország Kft. cégjegyzékben feltüntetett, hivatalos e-mail-címére küldött kérdésekre 50 nap alatt sem érkezett semmilyen válasz.

Fudan-ügyben a legutolsó fejlemény, hogy Karácsony Gergely – főpolgármester egyben ellenzéki miniszterelnök-jelölt – júliusban beadta a Fudanról szóló népszavazási kérdést is, amelyről eddig nem tárgyalt a Nemzeti Választási Bizottság. A főpolgármester addig is online aláírásgyűjtést indított az ügyben.