Nem hozza előre a szakdolgozók béremelését az Emmi

Nem hozza előre a szakdolgozók béremelését az Emmi

Illusztráció: Pixabay/Darko Stojanovic

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár levélben is kérte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), nem hozza előre a szakdolgozók béremelését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – számolt be róla a Népszava. Márciusban fordult a minisztériumhoz a kamara, hogy a január 1-jétől tervezett 21 százalékos béremelést hozzák előre fél évvel, azaz már július 1-jétől kapják azt meg az érintettek. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár most azt írta válaszában, hogy a kormányzat már sok mindent megtett a szakdolgozókért, a fél évvel való előre hozás pedig nem lehetséges.

Latorcai közölte, 2019 és 2021 között 72 százalékkal emelték a béreket, idén tíz nap pótszabadságot kaptak a dolgozók, tavaly pedig egyszeri bruttó ötszázezer forintot. Sokféle módon és sokszor megköszönték a dolgozóknak a járvány alatti áldozatos munkájukat – tette hozzá.

A Népszava megkeresésére a MESZK elnöke, Balogh Zoltán úgy fogalmazott, „ebben a szituációban inkább ne jött volna válasz, nem ezt vártuk.” Az egyre fokozódó elégedetlenség miatt tüntetésre is készülnek. Balogh úgy látja, nem álltak elő túlzó kérésekkel, két hete pedig még az országos kórházi főigazgató is emlegette a béremelés előre hozására vonatkozó beadványokat.

Orbán Viktor eközben egyébként Facebook-oldalán arról írt: „Semmelweis-nap. A koronavírus-járvány harmadik hullámát közös erővel letörtük. Köszönet az egészségügyi dolgozóknak a helytállásért és a szolgálatért!”