Nem indít polgármester-jelöltet az ellenzék Karcagon

Nem indít polgármester-jelöltet az ellenzék Karcagon

Ellenzéki tüntetés 2019. március 15-én az ellenzéki pártok részvételével (Fotó: REUTERS / Lisi Niesner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben országos szinten már hivatalosan is megkezdődtek az egyeztetések az ellenzéki pártok között arról, hogy vágjanak neki közösen a 2022-es országgyűlési választásoknak, úgy tűnik, az összefogás nem mindenhol fontos. Karcagon hamarosan polgármestert és önkormányzati képviselőt választanak és a Magyar Hang megtudta, a városvezetői tisztségre nem lesz az ellenzéknek közös jelöltje.

Úgy döntöttek az ellenzéki pártok, hogy Karcagon nem indítanak jelöltet a polgármesteri posztért, csak az egyik képviselői körzetben támogatják a függetlenként induló Bodnár Csabát – erről beszélt a Magyar Hang megkeresésére Lukács László György, a Jobbik alelnöke, aki 2010 óta minden választáson elindult a városvezetői tisztségért. A városban szomorú indok miatt kell időközi választást tartani szeptember 27-én: súlyos betegség miatt júniusban elhunyt a fidesz–KDNP-s Dobos László polgármester, aki egyben a már említett egyéni választókerületben is győzedelmeskedett a tavaly őszi önkormányzati választáson.

Miért döntenek úgy, hogy meg sem próbálják?

Lukács László György azzal indokolta a versenyből való kimaradásukat, hogy a mostani választás oka nem valamiféle pozícióvesztés, hanem egy sajnálatos haláleset, vagyis egy gyásszal átitatott szavazás lesz. Felvetésünkre, hogy hamarosan a tiszaújvárosi választókörzetben is lesz időközi országgyűlési választás a fideszes Koncz Ferenc halála miatt, ott pedig indítanak jelöltet a jobbikos Bíró László személyében, azt mondta: Karcagon 2019 őszén világos felhatalmazást kapott a Fidesz – akkor Dobos László több mint 67 százalékot kapott, míg Lukács László csak 32-t –, helyben pedig a politikai hangulat nem változott. Ezzel szemben a tiszaújvárosi választókörzet több településből áll.

A kérdésre, hogy nem néz-e ki rosszul a választók előtt, ha az ellenzék senkit nem tud elindítani, úgy válaszolt, szerinte a karcagi emberek is úgy vélik, hogy kevés értelme lenne egy olyan versenybe beszállni, ahol jó eséllyel nem lesz nagy a részvétel, ráadásul dolgozni fog a gyászfaktor, és az emberek világosan kifejezték akaratukat nyolc hónapja az önkormányzati választásokon.

Lukács László György szerint döntésüknél azt is mérlegelték, hogy ha most nyerne is egy ellenzéki polgármester, akkor egy fideszes többségű testülettel nehezen tudna együtt dolgozni. Ugyanakkor ha az 5. számú egyéni körzetben nyernének, akkor az tudna változást hozni, mert nem 3, hanem 4 ellenzéki lehetne az egyébként összesen 11 fős testületben.

A Munkáspárt is elindulna

Tény, hogy több minisztert is adott az Orbán Viktor vezette kormányoknak Karcag városa: Fazekas Sándor volt agrárminiszter is ott született, akárcsak Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez viszont úgy tűnik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja alapján, a Munkáspártot nem tartja vissza attól, hogy polgármester-jelöltet akarjon indítani a városban Nagy József személyében. Ugyanakkor egyelőre még nincs nyilvántartásba véve, még csak a bejelentettek között szerepel, míg a Fidesz–KDNP jelöltje, Szepesi Tibor már biztosan elindulhat.

Ami az 5. számú választókerület jelöltjeit illeti, ott a kormánypártok képviselőjeként Pintér Zoltán indul, a Munkáspárttól pedig Horváth Sándor Imre.