Nem tesztelték a kótaji háziorvost a koronavírusos beteg után

Nem tesztelték a kótaji háziorvost a koronavírusos beteg után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel tünetmentes, ezért nem végezték el a koronavírus-tesztet azon a kótaji háziorvoson, aki először vizsgált meg, majd küldött további ellenőrzésre egy később fertőzöttnek bizonyuló beteget – értesült a Magyar Hang. Az információ a 1001 orvos hálapénz nélkül nevű orvoscsoport Facebook-oldalán is olvasható. A teszt elvégzésének elmaradása azért aggályos, mivel a koronavírus akkor is fertőz, amikor még semmilyen tünetet nem okoz. Az orvos és az asszisztens közvetlen kontaktusba került a beteggel, ám az egyetlen óvintézkedés az ő esetükben a kéthetes karantén.

A Nyíregyházától tíz kilométerre fekvő kótaji esetről péntek délután az Index számolt be az érintett háziorvos, Dr. Kiss Csaba Facebook-posztja alapján, aki egyébként a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nyíregyházi elnöke. A hírportálnak az orvos elmondta: a kótaji rendelőben azonosított páciens benne van az operatív törzs által eddig bejelentett 19 esetben, ő az a 41 éves magyar férfi, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban. A férfi a Szent László kórházban van karanténban, a kontaktvizsgálatok megkezdődtek. A háziorvos az Indexnek megerősítette, hogy a településen élők nagy valószínűséggel nem érintkeztek a férfival, ezért pánikra semmi ok.

A sürgősségi orvosok szerint sincs elég védőfelszerelés | Magyar Hang

A kamara után a sürgősségi orvosok szakmai kollégiuma is úgy tapasztalja, hogy nincs elég védőfelszerelése az egészségügy dolgozóknak - írja a Népszava. Egy a lap birtokába került dokumentum szerint csütörtökön a sürgősségi orvosok szakmai kollégiumának tagozata kérte levélben a kórházfenntartót, hogy biztosítsa a sürgősségi osztályokon dolgozók védelmét.

A védőfelszerelés hiányára már szerdán felhívta a figyelmet a MOK, amire az Emberi Erőforrások Minisztériumának az volt a válasza, hogy közveszélyokozással és pánikkeltéssel vádolta a kamarát. Az Emmi szerint a háziorvosok egyébként sem találkozhatnak koronavírusos betegekkel, legalábbis a protokoll szerint.

A védőeszközök hiányát közben a sürgősségi orvosok szakmai kollégiuma is megerősítette. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor rendőr-ezredes elismerte: ebben a helyzetben jóval nehezebb a védőeszközöket beszerezni, ezért is tiltották meg a termékek külföldi exportját. Azt állította továbbá, hogy jelenleg a szükséges készletek rendelkezésre állnak. – Hamarosan speciális maszkokat vehetnek majd át a háziorvosok. Ezek olyan maszkok, amelyeket akkor kell viselni, amikor fertőzött személlyel kerülnek kapcsolatba – tette hozzá.