Százmilliós propagandakampányt indít a kormány a pedagógusok béremeléséről

Százmilliós propagandakampányt indít a kormány a pedagógusok béremeléséről

Képkocka Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a pedagógusok béremeléséről szóló videójából

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 100 millió forintból tervez kommunikációs kampányt indítani a kormány, amelyben többek között az uniós támogatási programban megvalósuló, általuk „történelminek” nevezett pedagógus-béremelésről tájékoztatnák a lakosságot minél szélesebb körben és minél közérthetőbben – értesült a Népszava.

A laphoz eljutott az a kommunikációs terv is, amelyet a béremelés egy részét biztosító uniós program feltételeit ellenőrző, többségében a kormány által delegált tagokból álló Monitoring Bizottság fogadott el múlt pénteken. A dokumentum szerint rendezvényekre 71 millió forintot, médiavásárlásra – például Facebook- és egyéb hirdetésekre – 30 millió forintot, kreatív költségekre 2 millió forintot költenének. A Népszava hangsúlyozta, hogy ezek csak az előre tervezett összegek, és információjuk szerint a kampányban uniós forrásokat is felhasználnának. A kommunikációs terv szerint az „akciók” közé tartozik a hírek és más tartalmak biztosítása a központi kommunikáción keresztül weboldalakra, közösségi médiafelületekre, kampány-médiahirdetések a nyomtatott, online, elektronikus és közösségi médiában, sajtóközlemények kiadása, sajtóbeszélgetések, sajtótájékoztatók és más rendezvények szervezése, valamint a kreatív és grafikai tervezés – kiadvány, infografika, fotó, videó, animáció – is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a Népszavának azt mondta, az eddigi kisvideókból is látszik, hogy a kormány egyoldalú kommunikációra készül a tanárbéremelés ügyében. Nagy Erzsébet a Monitoring Bizottság múlt pénteki ülésén is részt vett, ahol elmondása szerint ő és más civil képviselők is jelezték, hogy a tervek alapján lényegében kormánypropagandáról van szó uniós pénzből, és azt kérték, hogy a lakosság tájékoztatása érdekében olyan „kommunikációs akciók” is legyenek, ahol nemcsak a kormány, illetve kormányközeli szervezetek és személyek, hanem más civilek is megszólalhatnak, valamint a médiaeseményekre se csak a kormánysajtót hívják meg. A PDSZ ügyvivője szerint ezt az Európai Bizottság képviselői is támogatták, de a többség által elfogadott kommunikációs terv (amit egyébként a civil oldal, benne a szakszervezetekkel, nem szavazott meg) csak annyival egészült ki, hogy lesznek sajtóbeszélgetések is.