NNK: Nem számít védettnek, aki átesett a víruson

NNK: Nem számít védettnek, aki átesett a víruson

A védettséget igazoló mobilalkalmazás (Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ponton is módosította a járványügyi ajánlásait a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), feltehetően az új vírusvariáns megjelenésére reagálva. A legfontosabb változás, hogy az NNK szerint a koronavírus-fertőzésen való átesettség, oltás nélkül, nem felel meg az immunizációnak, és minden esetben szükséges az oltás beadása is.

Az NNK hozzátette, már nem szükséges várni fertőzés és oltás közt, mindenki azonnal oltható, tünetmentes fertőzöttség esetén pedig PCR-teszt sem kell.

A harmadik oltással kapcsolatban a népegészségügyi központ leszögezte, hogy az emlékeztető (harmadik) oltást az orvos választja ki, szakmai szempontok szerint. Moderna esetén az emlékeztető oltás fél adag lehet csak. Az első két vakcina beadása után továbbra is ajánlott négy, legfeljebb hat hónapot várni az ismétlő oltásig. Az NNK javasolja a 12-17 évesek esetében is a harmadik oltást. A negyedik oltást viszont egyelőre nem tartja indokoltnak.

Dobson Szabolcs gyógyszerész ennek kapcsán feltette a kérdést: „kihúzta a szőnyeget a védettségi igazolás alól a Nemzeti Népegészségügyi Központ?” Szerinte ugyanis a védettségi igazolványról szóló szöveg szerint „1. § (1) A SARS-CoV-2 koronavírus (a továbbiakban: koronavírus) elleni védettség igazolása a) a COVID-19 betegségből (a továbbiakban: fertőzés) e rendeletben meghatározott időn belül történő felgyógyulás vagy b) az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált COVID-19 oltóanyaggal - a 3. § (2a) bekezdésben foglalt kivétellel - a Magyarország területén történt védőoltás (a továbbiakban: oltottság) tényének az igazolásával történik.”

A gyógyszerész szerint így adódik a kérdés: „akkor most hogy kell értelmezni a fertőzésen való átesettséget? Jogilag a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása nem írhat felül egy kormányrendeletet, de azért ez a helyzet mégiscsak nagyon zizi és izé, még akkor is, ha a védettségi igazolvány amúgy olyan a vírusnak, mint a horgolt pulóver a Kalasnyikovnak.”

A HVG.hu megkérdezte az Operatív Törzset arról, mi lesz így a védettségi igazolványokkal. Ez a válasz érkezett: „védettségi igazolványok érvényességével kapcsolatos esetleges szükséges változtatásokról, illetve a védettségi igazolvány harmadik oltáshoz kötésének a dátumáról a kormány felhatalmazása alapján az Operatív Törzs dönthet. Ha lesz ilyen döntés, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.”