Novák Katalin: A jogállamiság lebontásához soha nem fogok hozzájárulni

Novák Katalin: A jogállamiság lebontásához soha nem fogok hozzájárulni

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem fog a jogállamiság lebontásához hozzájárulni - így reagált az Indexnek adott interjúban Novák Katalin arra a kérdésre, mit tenne, ha az elnöksége alatt kétharmados törvényt feles többséggel próbálnának megváltoztatni. Utalva ezzel arra, hogy az ellenzéki összefogás azt tervezi, ha hatalomra kerül, kétharmados többség nélkül is módosít majd az alkotmányon, illetve egyes kétharmados törvényeken. 

Az Index felvetette azt is, hogy többen úgy vélték, Novák Katalin államfőként a Fidesz bábjaként viselkedne. Az eddigi családügyi miniszter szerint viszont aki így gondolja, az nem őt, hanem a nőket becsüli le, mert nem feltételezi, hogy egy nő képes önálló döntéseket hozni. „Vannak, akik rutinból, reflexszerűen támadnak mindent, amit Orbán Viktor bejelent, mert azt gondolják, az nekik szükségszerűen rossz”, mondta emellett Novák Katalin.

Novák attól sem esik kétségbe, hogy azért bírálják a jelölését, mert eddig pártpolitikus volt. Szerinte annyi történik csupán, hogy pártpolitikusok minősítik pártpolitikusnak. „Mindenütt a világon, így Magyarországon is általános gyakorlat, hogy pártpolitikusok az államfő-jelöltek vagy akár pártvezetők töltik be ezt a tisztséget. Én a kormánypártok köztársasági elnök-jelöltje vagyok, ehhez a politikai közösséghez tartozom. A köztársasági elnöknek ugyanakkor a nemzet egységét kell megjelenítenie, amint ezt az Alaptörvény is világosan megfogalmazza. Ezért a nemzet minden különbözőség feletti egységének kifejezése lesz a legfontosabb dolgom”, fogalmazott.

Az eddigi miniszter úgy látja, pozitív a kormány családpolitikájának mérlege, és míg korábban öt vágyott gyerekből csak három született meg, most már négy. A családpolitikájuk szerinte arról szól, hogy ne legyen anyagi akadálya annak, ha valaki szeretne ebbe belevágni.

– A családi szja-visszatérítés nem csupán a kampánynak szól? Nem lett volna felelősebb kisebb döntésre költeni, hogy az beépülhessen a családi juttatások rendszerébe? – kérdezett rá az Index. „Ez nem vagy-vagy. A béremelések, a növekvő adókedvezmények, a családtámogatások hosszú távon beépülnek, az adó-visszatérítés pedig egy egyszeri lehetőség. Egy nagyon nehéz időszak van a magyar családok mögött. A döntés jól illeszkedik az eddigi logikába, hiszen 2010 óta a munkát terhelő adókat csökkentette a kormány. Ezért van egykulcsos jövedelemadó, családi adókedvezmény, szja-mentessége a négygyerekes családanyáknak és a 25 év alattiaknak, ezért történtek a járulékcsökkentések”, válaszolta Novák Katalin.

Múlt héten politikusokat, köztük Márki-Zay Pétert, Schiffer Andrást és Vona Gábort kérdeztük Novák Katalin jelöléséről.