November végén árulnák el, mennyibe került az államalapítás idei ünnepe

November végén árulnák el, mennyibe került az államalapítás idei ünnepe

Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A covid miatt elrendelt veszélyhelyzetre hivatkozva nem árulta el még mindig a turisztikai ügynökség, hogy mennyibe került az államalapítás idei ünnepe. Az „Európa legnagyobb tűzijátéknak” nevezett látványosság és az ahhoz kapcsolódó programok elszámolásait már három és fél hónapja tartják vissza.

Először július 12-én küldtünk közérdekű adatigénylést a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) a tűzijáték költségeiről érdeklődve. Az MTÜ két héttel később elküldött válaszlevelében hangsúlyozta, nem ők az ünnepség lebonyolítói, így nem számítanak adatkezelőnek. Aztán, önmaguknak ellentmondva idézték egy korábbi közleményüket, mely szerint 2022-ben a „tűzijátékhoz felhasználandó rakéták beszerzési ára nettó 1 300 000 000 forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával”. Tegyük hozzá, az MTÜ ezt az adatot sem önként hozta nyilvánosságra. A Párbeszéd Magyarország kérdésére június végén még azt állították, hogy a költségekre vonatkozó számítások tíz évig nem nyilvánosak – és csak az országos sajtóvisszhang hatására közölték a tűzijáték árára vonatkozó, megkérdőjelezhető pontoságú adatot. Hogy ezt miért kérdőjeles, arról kapcsolódó cikkünkben olvashatnak.

A Magyar Hang augusztus 25-én próbálkozott újra (vagyis, két nappal az idén egy hét csúszással megtartott, meteorológus-botránnyal megspékelt tűzijáték előtt). A formai buktatókra felkészülten, már nem csak a turisztikai ügynökségnek, hanem az MTÜ tulajdonában álló, az állami ünnepéget hivatalosan rendező Visit Hungary Nonprofit Zrt-nek is elküldtük adatigénylésünket. Utóbbi amúgy nem is volt olyan egyszerű, hiszen a leánycég honlapján csak a turisztikai ügynökség e-mail címe elérhető; lapunk végül az Opten adatbázisában találta meg a 2018 óta működő Visit Hungary gmail-es elérhetőségét.

Második levelünkre szeptember 9-én, a témában saját bevallása szerint nem illetékes MTÜ válaszolt. A covid idején elrendelt veszélyhelyzetre hivatkoztak és 45 napon belül ígértek választ. Ezek után az sem meglepő, hogy a saját maga által megadott határidőt, október 10-et elérve, a turisztikai ügynökség újabb 45 napos haladékot adott magának.

Amennyiben betartják a törvény szerinti válaszadási kötelezettségüket, az MTÜ vagy a Visit Hungary november 24-én, 135 nap után árulhatja el, hogy mennyibe került az adófizetőknek az államalapítás négynapos ünnepsége, koncertekkel, programokkal, tűzijátékkal együtt. Persze, erre sincs garancia. A Demokratikus Koalíció (DK) a 2021-es, guruló turullal és festett táncosokkal felturbózott program számláira és szerződéseire lett volna kíváncsi, de hiába nyertek adatigénylési pert az MTÜ-vel szemben, a Népszava szerint a turisztikai ügynökség a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete ellenére sem adja ki az dokumentumokat – inkább a Kúriától kérnek jogsegélyt.

 Az Átlátszó mindenesetre úgy tudja, a tavalyi rendezvénysorozat összesen közel 11,8 milliárd forintba került, és ebbe beletartozik a tűzijáték, valamint a show biztosításának 3,1 milliárdos költsége is.