NVB: sérült volt az egyik külképviseleti urna, több tucat szavazat lett érvénytelen

NVB: sérült volt az egyik külképviseleti urna, több tucat szavazat lett érvénytelen

Képünk csak illusztráció. Az európai parlamenti (EP-) választások levélszavazatainak kézi számolása a szavazóhelyiségek bezárása után a Nemzeti Választási Központban 2024. június 9-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerda esti ülésén megállapította, hogy sérült volt a magyarországi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások után Melbourne-ből érkezett külképviseleti urna – írta az MTI.

A testület tagjai megtekintették az Alkotmány utcai központ egyik helyiségében őrzött dobozokat, és szúrópróbaszerű megvizsgálták azokat. Megnézték az urnákat és az urnazáró címkéket, és meggyőződtek arról, hogy azok egy kivételével sértetlenek, így nincs törvényi akadálya annak, hogy az urnában lévő voksokat összeszámlálják. A bizottság megállapította, hogy a Melbourne-ből érkezett urna megsérült a repülőtéri átvizsgálás során, felszakadt az egyik urnazáró címke, és be lehetett nyúlni a dobozba. Így az abban lévő 53 szavazat érvénytelen.

A 147 külképviseletről mind a 166 urna érkezett szerda estig a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A választás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak; 99 ország 147 külképviseletén.
Nagy Attila, az NVI elnöke a bizottság ülésén elmondta: 21 458 választópolgár kérte felvételét a külképviseleti névjegyzékbe és 18 661-en el is mentek szavazni. Beszámolt arról is, hogy több választópolgárt akaratán kívül felvett a német társhatóság a német névjegyzékbe, így ők nem tudtak a magyar európai parlamenti (EP-) listákra szavazni. Hozzátette: felveszik a német társhatósággal a kapcsolatot a történtek tisztázása érdekében.

A külképviseleti urnákat az NVI munkatársai bontják fel, először ellenőrzik, hogy ezekben valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat. A külképviseleti szavazás eredményéről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet.

Címkék: választás 2024