OKFŐ: Nincs tömeges felmondás a védőnők körében

OKFŐ: Nincs tömeges felmondás a védőnők körében

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs tömeges elvándorlás a védőnői hálózatban: a 4109 területi kolléganő közül 45-en távoztak, 25 új kolléga érkezett – írja az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szombati közleményében. 

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása és az azzal kapcsolatos tennivalók a gyermeket ellátó háziorvosok és nem a védőnők feladatkörébe tartoznak, az oltóhelyek elsődleges helyszíne a háziorvosi, házi gyermekorvosi és az iskolaorvosi rendelő. A megyei irányító intézmények a határidőig, 2023. július 31-éig lezárják az önkormányzatokkal a helyiséghasználattal kapcsolatos tárgyalásokat – tették még hozzá.

Az ügy előzménye, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője a héten azt nyilatkozta: Debrecen környékén kitiltották a házi gyermekorvosokat a védőnők által használt helyiségekből, így azonban az eddig bevált gyakorlattal szemben nem tudják itt beadni a kötelező védőoltásokat a csecsemőknek, ez a feladat átkerült a háziorvosi rendelőkbe- írja a Hvg.hu. Az állam egyébként július elsejétől vette át a védőnői ellátást az önkormányzatoktól az egészségügyi törvény módosításával. A védőnők azóta a megyei irányító kórházak alkalmazottai, a hatósági felügyeletet az NNK, a szakmai irányítást pedig az OKFŐ látja el.