A védőnői szolgálat államosítása sokaknak fizetéscsökkenést hoz, van olyan település, ahol mindenki felmondott

A védőnői szolgálat államosítása sokaknak fizetéscsökkenést hoz, van olyan település, ahol mindenki felmondott

Védőnő kezeli egy csecsemő köldökét a családlátogatáson Nyíregyházán, az Ungvár sétányon, 2015. június 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudni ki látja el a gyerekeket hétfőtől a Veszprém megyei Pétfürdőn, ugyanis a falu mindhárom védőnője felmondott. Júliustól ugyanis az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerültek volna, és a havi járandóságuk is csökkent volna – derül ki az RTL Híradójából.

Gárdonyi Andrea a Híradónak azt mondta, régóta fontolgatták kolléganőivel, hogy felmondanak. Egyre több volt az adminisztráció, és egyre kevesebb idő jutott a valódi munkára. Akkor döntöttek, mikor kiderült: júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek. „Folyamatosan lebeg a levegőben az, hogy pluszfeladatok fognak jönni, olvashattunk már most is konkrétumok nélkül ilyen nyilatkozatokat, és hát a munka az mindig több, a megbecsülés meg mindig egyre kevesebb, úgyhogy a sok közül ez is benne volt” – mondta.

A védőnők bére júliustól 18 százalékkal nő, ezt hangsúlyozta többször is az egészségügyért felelős államtitkár. „Alapvetően az egy garancia, hogy a kereste senkinek nem csökkenhet” – idézték Takács Pétert. Andrea szerint azonban ez nem igaz. Eddig az önkormányzattól kaptak cafetériát, jutalmat, volt ahol ruhapénzt, és benzintámogatást is fizettek. Ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki. Így Andreának 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése, a béremelés ellenére. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Híradónak azt írta: az önkormányzatoknak „továbbra sem tiltja semmi, hogy béren felüli juttatásokat biztosítsanak.”

Szalainé P. Boglárka védőnő azt mondta, hogy megkapták a kórházaktól az új szerződéseket, „A béren kívüli juttatásokat egyáltalán nem kapjuk, és a jelenleg szerződéshez kötött bérelemeinket csak szeptemberig biztosítja a kórház” – mondta. Vagyis azt a pénzt, ami a körzet létszáma után jár. Így akár havi 50-80 ezer forinttal is kevesebb lehet a bérük ősztől. 

A település polgármestere azt mondta az RTL-nek, hogy mostantól a Veszprém megyei kórház feladata, hogy védőnőket találjon. A felmondottak helyettesítését nem sikerült megoldani, így teljesen le kellett dolgozniuk a felmondási idejüket.

Címkék: védőnő, Pétfürdő