Orbán Viktor: 20 százalékos béremelés jön januártól több szektorban

Orbán Viktor: 20 százalékos béremelés jön januártól több szektorban

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

21 százalékkal emelkedik jövő januártól az ápolók, míg 20 százalékkal a bölcsődei és kulturális dolgozók, illetve a szociális ágazatban lévők bére – jelentette be pénteken reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök elárulta azt is, hogy jövő héten megkapja a harmadik oltást.

Ősz van, esős idő, a vírusnak ez a kedvenc időjárása – erről beszélt szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök megismételte, hogy lehet bezárkózni, maszkot hordani, de csak az oltás véd valójában. Van olyan szakember, aki szerint mindenkit meg fog találni a vírus, aki nem veszi fel az oltást. – Mi egy komoly ország vagyunk – mondta, hozzátéve, hogy a felelősségteljes magatartás a vakcina kérése. A kormányfő már azt is tanácsolta mindenkinek, hogy a harmadik oltást is vegye fel, ő maga is meg fogja kapni jövő héten. – Lehet, hogy éppen ez fog engem megmenteni a betegségtől – fűzte hozzá.

A járvány után Brüsszel került szóba. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy Magyarországon a rezsi nagyon fontos kérdés, ha pedig felmegy az ára, az meg tudja gyötörni a családokat. Ráadásul ez egy közvetlen politikai kérdés is volt az elmúlt 20 évben; a kormányfő itt felidézte, hogy 2002 után a baloldal tíznél többször emelte a gáz- és az áram árát. Számos európai országban kitört a pánik az energiaárak emelkedése miatt, itthon ezt a tankolásnál lehet érezni. A derék brüsszeli bürokraták kitalálták – a kormányfő elmondása szerint –, hogy a klímaváltozás ellen az energiaárak folyamatos emelkedésével lehet harcolni. Ha a magas az áram ára, akkor az emberek másfajta energiaforrást fognak vásárolni. De ha erre nincs lehetőségük, akkor a drágább árút kell kifizetniük.

– Brüsszel ma a probléma, nem a megoldás, hanem ma a probléma – szögezte le. A csehekkel és a lengyelekkel közösen követeljük, hogy vonják vissza azokat a döntéseket, amelyek hozzájárulnak a mostani helyzethez. Erre egyébként javaslatokat is tettek, „nagy csata volt”. Orbán Viktor szerint olyan volt a hangulat, amit ritkán tapasztal, de nem tudtak dűlőre jutni, két hét múlva folytatják.

Áttérve a hazai ügyekre a miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar gazdaság képes volt elérni a járvány előtti szintjét. Ez annak köszönhető, hogy a magyar emberek dolgoztak. Ezért is van lehetőség olyan dolgokra, amikre korábban gondolni sem mertek. A nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot fizetnek novemberben, ez 80 ezer forint lesz. Az inflációs is korrigálják, azt is visszaadják a nyugdíjasoknak. Az adóhivatal vissza fog adni az embereknek 600 milliárd forintot, 1,9 millió család kapja meg a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját.

Döntöttek béremelésről is: jövő januártól megemelik az ápolónők fizetését 21 százalékkal, a bölcsődei és kulturális dolgozókét, illetve a szociális ágazatban lévőkét pedig 20 százalékkal. A pedagógusok esetében majd a következő évben várható egy 10 százalékos fizetésemelés.

A brüsszeli helyreállítási alap is szóba került, a kormányfő ismét arról beszélt, hogy az unió visszaél a határával. Hiszen csak akkor akarja odaadni a pénzt, ha beengedjük az iskolákba az LMBTQ-aktivistákat.

Az interjú végén Orbán Viktor beszélt arról is, hogy nagy büszke az egész ország Karikó Katalinra, függetlenül attól, hogy megkapta-e a Nobel-díjat. Arra ugyanakkor felhívta a figyelmet a szakmunkásaink egy komoly díjat elhoztak nemrég, Magyarország jövője pedig azon múlik, hogy lesznek-e világhírű szakmunkásaink.

Címkék: Orbán Viktor