Orbán Viktor: Kivárom, amíg rám kerül a sor

Orbán Viktor: Kivárom, amíg rám kerül a sor

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Orbán Viktor kormányának köszönhetően az elmúlt években milliárdok ömlöttek a sportra és a focira, a koirmányfő most arról beszélt a Nemzeti Spoertnak adott interjújában, hogy a pénz megronthatja a sportot.

Még nem kapta meg a koronavírus elleni védőoltást – erről is beszélt Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott év végi nagyinterjújában. Elmondta, „kivárom, amíg rám kerül a sor. Legelőször a kórházak intenzív osztályain dolgozókat kell megvédeni.”

A lap a továbbiakban a sporttal kapcsolatban kérdezte a kormányfőt, aki a kérdésre, hogy a sportnak mi lehet a járványhelyzetben a szerepe, úgy felelt, „a sportolók számára ez az átmentés, a túlélés időszaka, amíg újraindul az élet”. – A leállás a sportban nagyobb, de legalábbis másfajta károkat okoz, mint, mondjuk, az autóiparban, ahol egy gombnyomással újra lehet indítani a futószalagokat. A sport viszont emberi minőség, emberi teljesítmény, újraépítése hosszabb időt vesz igénybe – mondta. Hogy 2021-ben minden áron meg kell-e rendezni a labdarúgó Európa-bajnokságot és az olimpiát, arra azt mondta: mindenáron nem, mert olyan súlyos egészségügyi fenyegetés árnyékában élünk, amely egyszerűen elragadja közülünk a rokonainkat viszont a vakcina már létezik, és a kiszolgáltatottság korszaka abban a pillanatban véget ér, amikor elegendő mennyiség lesz belőle.

Térjen vissza a sport az eredeti küldetéséhez

– A baloldal mindent ellenez, így a sportot is, de náluk ez inkább a napi gyakorlat része. Nézzük a lényeget! A teljesítményt meg kell fizetni, de szerintem a pénz bizonyos határ fölött a sport ellenségévé válhat. Több sportág már át is lépte ezt a határt. A pénz kétféleképpen is megronthatja a sportot. Egyrészt úgy, ha fontosabbá válik, mint maga a küzdelem, ha az edzők, az ügynökök, a klubvezetők a sportolóban nem a fantasztikus tehetséget látják, hanem a pénzszerzés lehetőségét. Másrészt pedig azzal, ha nem a képesség, hanem a pénz dönti el, melyik sportoló vagy csapat jut föl a csúcsra (...). A focivilág ma egyre inkább ilyen. Úgyhogy egyáltalán nem bánom, ha a sportvilág visszaereszkedik az eredeti küldetéséhez – fejtette ki a kormányfő.

Hogy az elmúlt tíz esztendő kiemelt sporttámogatásához képest radikális koncepcióváltás következik-e, arra a kormányfő érdemben nem válaszolt, itt már azt mondta, „a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje. Mi még inkább a hőskorban élünk.” – A sportot azért minősítettük stratégiai ágazattá, mert ismerjük a pótolhatatlan szerepét. (...). Eszmények, kemény munka, hősök és áldozatvállalás nélkül a modern élet eliszaposodik. Ebből ragad ki, illetve föl a sport. A magyarok életében különösen fontos a sport, a kormány részéről nagy hiba lenne, ha ezt nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban – hangsúlyozta.

A kormányfő az alábbiakat is mondta:

– „Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar.”

– „ A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam. Különösen azért, mert voltunk már a csúcson, így nemcsak a jelenlegi világelithez mérjük magunkat, hanem a saját múltunkhoz is. A pályán nyújtott teljesítmény megmondja, ki vagy.”

– „Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására. Ennek megint a kapzsiság és a mohóság az oka.”

 – „A Puskás Akadémia messze túlél majd minket, de a kiemelt szerepe valószínűleg csak átmeneti a magyar futballban. Egy leépített, lepusztult világban jött létre, ahol pótolhatatlan a szerepe. De most már felnőttek mellé a többiek.”

Végül arról kérdezték, ő maga hogyan áll a sportolással. – Ez az év engem is megviselt, ahogyan mindenkit. Az ország most már túl van a nehezén, a 2020-as éven, lassan én is a visszatérés gondolatával foglalkozom. Január végén lábtenisz, aztán öregfiúk. Az akadémián az edzők hetente játszanak egymás között. Húsvétkor már szeretnék beállni közéjük – válaszolta.