Orbán Viktor: Magyarország készen áll a tömeges és gyors oltásra

Orbán Viktor: Magyarország készen áll a tömeges és gyors oltásra

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Van egy oltási tervünk, amely arról szól, ha nincs mindenkinek vakcina, akkor ki mikor kapja meg először – hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő hangsúlyozta, Már ötezer egészségügyi dolgozót oltottak be, jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak meg elsőként.

Kiemelte, amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak.

Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor, mostani tudásuk szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani.

Hangsúlyozta, a „nyugatról érkező vakcinákat az Európai Unió intézi”, a tagállamok ugyanis abban állapodtak meg, hogy egyben rendelnek és Brüsszel igazságosan szétosztja a vakcinaadagokat. „Nem vagyok elégedett a tempóval, mert vannak olyan gyártók, amelyeknek a termékei hamarabb voltak elérhetőek Kanadában, Nagy-Britanniában, Izraelben, mint például az Európai Unióban” – mondta a kormányfő, majd hozzátette, nem róható fel Brüsszelnek, hogy ők is ki vannak szolgáltatva a gyógyszeripari cégeknek.  

A kormány a nyugati mellett a keleti fejlesztésű vakcinákat is figyelemmel kíséri. A miniszterelnök szerint az orosznál hamarabb és nagyobb mennyiségben állhat majd rendelkezésre a kínai vakcina. Azt is hangsúlyozta: ideális esetben mindenki választhat a vakcinák közül.

A koronavírus-járvány második hullámát „megfékeztük”, és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám – mondta.

A kormányfő a második hullámról úgy fogalmazott, „sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van, (...) levittük a birkózószőnyegre”. Ugyanakkor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat.

„Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet” – mondta.

Mint fogalmazott, márciusra kellene a lakosság 40-50 százalékát beoltatni a harmadik hullám megelőzésére. 

„Az a kérdés, van-e vakcina? Ha itt van, oltunk. Ha sok van, sokat oltunk, ha kevés érkezik, keveset oltunk, de féket kell szabjunk a fantáziánknak, hogy mi lenne jó” – szögezte le.

A vírus kitörése után sok ország felismerte, hogy saját kapacitásokkal kell rendelkezni. Az első hullámban megtanultuk, hogy békeidőben ez veszteséges, de járvány idején életeket menthet. Felhívta arra a figyelmet, hogy magyar vakcinakísérletek is zajlanak.

Arról is beszélt, hogy a Pfizer vakcinája tulajdonképpen magyar, amerikai pénz és magyar ész van benne. Sok magyar szakember dolgozott rajta, és büszkék lehetünk Karikó Katalin biokémikusra, a „kisújszállási asszonyságra”, akivel a napokban hosszan beszélt, és akinek egész családja kiemelkedő, a szíve is a helyén van.

Kitért a magyar egészségügy helyzetére is. Úgy látja, a baloldal által leszólt egészségügyet sokszor becsmérlik, mégis sokkal jobban helytállt, mint sok, magasabban minősített ország egészségügye. „Itt nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban, itt nem kellett a folyosókon fektetni az embereket, itt nem kellett az orvosoknak arról dönteni, hogy melyik beteg maradjon életben a kevés lélegeztetőgép miatt” – sorolta. A magyar orvosok, ápolónők, rezidensek mind rendkívül jól helytálltak – emelte ki.

A gazdaságvédelem kapcsán a kormányfő aláhúzta: a munkahelyeket védeni kell, ugyanakkor a munkahelyet a vállalkozások adják az embereknek. A munkaadók pedig akkor tudnak munkát adni a munkavállalóknak, ha csökkennek az adóterheik. Ezért válságban adót kell csökkenteni, az államnak és az önkormányzatoknak egyaránt, sőt a bankoknak is be kell szállniuk a hitelfizetési moratórium meghosszabbításával. Mint hozzátette, „itt most mindenki vállal valamit”, de – mint megjegyezte – nem minden önkormányzat érti meg az adócsökkentés jelentőségét.

Mint hangsúlyozta, a munkanélküliségi statisztikában harmadikok vagyunk az Európai Unióban. –Emellett egyetlen nagy tervről sem kellett lemondanunk, így vissza tudjuk vezetni a 13. havi nyugdíjat, nem kellett a családtámogatásokat és az otthonteremtési programot sem átütemezni. Ez komoly teljesítmény – erősítette meg a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak, a következő tíz év pedig még jobb lehet.

Úgy fogalmazott, „nagy idők kapujában állunk”, és az új évtizednek már az első éve is fantasztikus lehet, még akkor is, ha az első pár hónapja „nyomorúságosnak” tűnik is majd a korlátozások miatt.

„Hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára: a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, (...) a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie” – idézi az MTI Orbán Viktort, aki hozzátette: olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek.

Címkék: Orbán Viktor