Orbán Viktor: Világjárvány lesz, mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából

Orbán Viktor: Világjárvány lesz, mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus gazdasági hatásainak elemzéséről szólt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományos gazdasági évnyitója. – Fejünk felett a koronavírus veszélye, látjuk, hogy a világon hol és milyen károkat okozott – indította a rendezvényt Parragh László, a kamara elnöke a Portfolio beszámolója szerint. Emiatt az Innovációs és Technológiai Minisztériummal karöltve elkezdtek azon dolgozni, hogy csökkenteni tudják a koronavírus gazdasági hatásait.

Az eseményen felszólalt Orbán Viktor, Varga Mihály pénzügyminiszter, és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is. Utóbbi azzal kezdte beszédét, hogy tíz éve sereghajtók voltunk a növekedés tekintetében, mára éllovasok lettünk, megelőztük Lengyelországot és Görögországot is. A jegybank elnöke szerint a felzárkózás kulcsa a munka, a bérek emelkedése, a háztartási pénzügyi vagyon emelkedése. A koronavírus gazdasági hatása több évre kiterjed majd – fogalmazott Matolcsy. Hozzátette, a magyar gazdaság immunrendszere erősebb, mint korábban.

Varga Mihály szerint a koronavírus a turizmust, és az ahhoz kapcsolódó ágazatokat érinti érzékenyen. A pénzügyminiszter is elmondta, Magyarország ma már védett a fertőzés gazdasági hatásai ellen. Hosszabb távon a vírus terjedésére lehetőségként kell tekinteni, illetve fel kell gyorsítani a versenyképességet javító intézkedéseket Varga Mihály szerint.

– A jobboldali kormányok nem ijednek meg a válságtól – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint 2020-ban új korszak kezdődik, és ez a koronavírus-járvánnyal indul. A fertőzésről szóló hírektől nem kell összerezzeni, tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte a magyar sikereket, amikről azért fontos beszélni, mert „mi egy különleges nemzet vagyunk”. az elmúlt száz év legsikeresebb évtizedét tudhatjuk magunk mögött. Ennek a sikeres évtizednek minden tényezőjét meg kell őrizni a következő tíz évben, hangsúlyozta. A miniszterelnök szerint a 3 százalékos növekedés helyett beszéljünk inkább arról, hogy már a 2 százalék is jó lesz.

– Világjárványra kell felkészülni, mindenki számítson arra, hogy kell lépnie a komfortzónájából – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, mivel jó ideig nem lesz vakcina, a félelem és a bizonytalanság hosszú ideig velünk marad. A turizmus és az ahhoz kötődő ágazatoknak arra kell készülnie, hogy visszaesés következik. A kormánynak áprilisig látnia kell a járvány gazdasági hatásairól készült összesítést, hogy segíteni tudjanak a cégeknek. Ennek megfelelően kell újratervezni a 2020-as és 21-es költségvetést. Új gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – mondta a miniszterelnök.