Egy újabb hangfelvételen arról beszélnek, hogy harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, ki nyer

Egy újabb hangfelvételen arról beszélnek, hogy harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, ki nyer

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson
(Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb hangfelvétel került elő a Lungo Drom köreiből. Ebben egyikük azzal lelkesített társait, hogy harminc körzetben is ők fogják eldönteni, hogy ki nyer. A Népszava több hangfelvételt is bemutatott már, amin Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos győzködte az ORÖ Lungo Drom-os tagjait, hogy a Fidesz érdekeinek megfelelően szavazzanak.

Sztojka Attila december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amelynek révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Még ugyanezen a napon zárt körben összeültek a Lungo Drom ORÖ-s tagjai és a hozzájuk csatlakozott képviselők: mindegyiküket aláírásra kész szerződés várta – erről a tanácskozásról jutott el egy hangfelvétel most a Népszavához

A részleteket annak a nonprofit kft.-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben. Tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben. Az ORÖ jelenlévő képviselői – derült ki – azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre. „Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket – ismertette az elvárásokat az ügyvezető igazgató. A szerződés 2022. augusztus végéig szól, de határozott szándék van arra, hogy „ez meghosszabbításra kerüljön” – mondta.

Akadtak, akik nem egészen értették, mi történik. Ekkor szólalt fel az a képviselő, aki kifejtette, hogy szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer. „Meg kell kérni a Fidesztől az árát!” – jelentette ki. „Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!” – erősített rá egy másik ORÖ-tag. 

Sztojkával kapcsolatban több kellemetlen hangfelvételt is nyilvánosságra hozott a Népszava az elmúlt napokban. Például egy decemberben készített hangfelvételeken Sztojka Attila szerződéseket kínált a kormányhoz és a Fideszhez lojális, „körön belül lévő” képviselőknek. Egyebek mellett kifejtette, hogy „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti”. Sőt: a kormánybiztos azt is közölte, hogy BM-esként „mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig”.

A Népszava emlékeztet, hogy Sztojka fellépése összefüggésben lehet azzal, hogy tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé. Ezt követően a Lungo Drom megtámadta a döntést, a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt, de az Alkotmánybíróság megsemmisítette a választás eredményét. Eközben nagy erők mozdultak meg, hogy a megismételt választásra a Lungo Drom kerüljön többségbe, ez sikerült is.