Őszig nem kezdi meg a kultúra központosítását a kormány

Őszig nem kezdi meg a kultúra központosítását a kormány

Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az országgyűlés tavaszi ülésszakának ülésezési rendjében nem szerepel a kulturális törvény – mondta a Kultúrtáj című műsorunkban Hiller István MSZP-s parlamenti képviselő, a párt választmányi elnöke. A korábbi kultuszminiszter szerint ez azt jelenti, hogy csak ősszel nyújthatják be a kiszivárgott részletek miatt nagy vihart kavart törvény tervezetét, az Országgyűlés így leghamarabb októberben fogadhatja el azt. – Ez a törvény, az eddig megismert formájában árt a magyar kultúrának: korlátozza a művészi szabadságot – mondta Hiller István.

Az Index márciusban hozta nyilvánosságra a törvénytervezet részleteit. Ezek alapján totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben: a városi színházak a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd) alá kerülhetnek. Ebben a tervezetben még nem szerepel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, csak annyi, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok a Magyar Nemzeti Múzeumhoz (Demeter Szilárd) tartoznak.

A tervezet szerint a kormány a kultúrpolitikai céljait a következő intézményeken keresztül kívánja megvalósítani: Nemzeti Kulturális Tanács (elnöke a kultúráért felelős miniszter, társelnöke az MMA elnöke, tagjai a kultúrstratégiai intézmények vezetői, valamint az NKA alelnöke, aki jelenleg egyben a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Závogyán Magdolna), Magyar Művészeti Akadémia (elnöke Turi Attila), Nemzeti Kulturális Alap (elnöke a kultúráért felelős miniszter, Csák János). Ilyen intézmény továbbá a Bethlen Gábor Alap (vezérigazgató: Erdélyi Rudolf Zalán), a Nemzeti Filmintézet (vezérigazgató: Pál Ákos), a Magyar Kultúráért Alapítvány (kuratóriumi elnök: Demeter Szilárd), a Nemzeti Együttműködési Alap (minden link a Bethlen Gábor Alaphoz vezet): utóbbi célja a magyarországi civil társadalom tevékenységének segítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának erősítése.

Április elején a Telex további részleteket közölt a kiszivárgott új kulturális törvénytervezetből, amely a korábbinál is erőteljesebb központosítást hozna a kultúra minden területén. A cikk szerint az új terv egyik fontos újítása a Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium létrehozása, amely a minisztérium iránt teljesen lojális szervezet lenne, hiszen az elnöke maga a miniszter lenne, a tagjait pedig ő nevezné ki.

A tanácsadó testületként működő kuratórium papíron azért dolgozna, hogy „minőségi, értékalapú” könyvek kerüljenek minden ötezer fő alatti település könyvtárába. Vagy ahogy a szöveg nevezi a kisebb települések művelődési házait: a közösségi terekbe. Ezt a kuratóriumot egy későbbi kormányrendelet szabályozná, így sokat még nem lehet tudni erről a testületről. De ahogy a Telex egyik forrása fogalmazott, nem nehéz benne azt a szándékot feltételezni, hogy ezeken a településeken a mezei látogató ne ütközhessen bele, mondjuk, a Meseország mindenkié kötetbe, vagy a kormány kultúrpolitikájával kritikus szerző művébe.

Kerestük az ügyben a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.