Pintér Tamás: Dunaújvárost kirabolták, az elkövető a kormány

Pintér Tamás: Dunaújvárost kirabolták, az elkövető a kormány

A mikrofon előtt Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, jobbra Kálló Gergely országgyűlési képviselő, mögöttük az alpolgármesterek (Fotó: Pintér Tamás/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Kálló Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője azért tartott kedden sajtótájékoztatót, mert a hétfőn este a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, amelynek következtében a Hankook és más cégek a fideszes vezetésű megyének fizetik majd többek között az iparűzési adót, nem pedig a megyei jogú város önkormányzatának. Pintér Tamás és Kálló Gergely ezt a lépést Dunaújváros kirablásával tartja egyenértékűnek.

Pintér Tamás a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „a tegnapi napon Dunaújvárost kirabolták, az elkövető pedig a kormány”. A polgármester példátlannak nevezte az estet. Elmondása szerint a dunaújvárosiak megdolgoztak azért a pénzért, amit a Hankooktól kapott a város. Ezután Dunaújváros Önkormányzata közösségi oldalán megszakadt a sajtótájékoztató közvetítése, de a 444.hu tudósításából kiderül, hogy a polgármester után Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy szerinte ez a lépés a pitiáner bosszú azért, amiért a legutóbbi választásokon is a kormánypárt veszített a körzetben. Kálló azt üzente a Fidesznek: „Tegyék az egész országot különleges gazdasági övezetté, és akkor folytatódhat a rablás, a lopás.”

A 444 beszámolója szerint elhangzott a sajtótájékoztatón, ahogy korábban is, hogy ezzel 100 ezer forintot vesznek ki minden dunaújvárosi zsebéből. Kálló azt mondta, egyetlen megoldásnak azt látják, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon le kell váltani a Fideszt, és alakuljon olyan kormány, ami szolidáris, nem a kifosztásra alapozza a kormányzást és nem egymás ellen hangolja a településeket.

Pintér Tamás a sajtótájékoztató előtt a Facebookon beszámolt arról is, hogy a múlt heti közgyűlésén a Fidesz három dunaújvárosi képviselője közül csak egy jelent meg, aki nem szavazott annál a napirendi pontnál, ahol a Közgyűlés elítélte a különleges gazdasági övezet létrehozását.

A kormány Iváncsa község és Rácalmás város közigazgatási területén Duna-mente – Fejér megye elnevezéssel különleges gazdasági övezetet jelöl ki – jelent meg hétfő este a Magyar Közlönyben. A javaslat ellen, amelyet Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke tett a kormánynak, májusi nyilvánosságra kerülése után a teljes ellenzék tiltakozott.

A rendelettel a gödihez hasonló különleges gazdasági övezet jön létre, így július elejétől a Hankook és a többi cég a fideszes vezetésű megyének fizetik majd többek között az iparűzési adót, amit szétosztanak a települések között. A jobbikos vezetésű Dunaújváros elesik az eddig neki járó milliárdos bevételektől, mert egyetlen kiemelt beruházás sem fekszik Dunaújváros területén, a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény pedig kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen.

Pedig eddig volt egy megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között, aminek értelmében a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, hiszen a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja. Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása, mivel az iváncsai park a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült – emlékeztet korábban a 444.