Meglépte a kormány, elvette a nagy cégek iparűzési adóját Dunaújvárostól

Meglépte a kormány, elvette a nagy cégek iparűzési adóját Dunaújvárostól

A Hankook Dunaújváros melletti üzeme (Fotó: Wikipédia/CivertanS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány Iváncsa község és Rácalmás város közigazgatási területén Duna-mente – Fejér megye elnevezéssel különleges gazdasági övezetet jelöl ki – jelent meg hétfő este a Magyar Közlönyben. A július 1-jétől hatályos, Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a beruházással közvetlenebbül érintett települési önkormányzat Adony Város Önkormányzata, Iváncsa Község Önkormányzata, Kulcs Község Önkormányzata és Rácalmás Város Önkormányzata.

Az Iváncsa község közigazgatási területén létrejövő, a különleges gazdasági övezetben található, önkormányzati tulajdonban álló, forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó, 2. mellékletben megjelölt közterület tulajdonjogát a Fejér Megyei Önkormányzat szerzi meg.

Rácalmáson van a Hankook-gyár, Iváncsán pedig az SK Innovation 681 milliárd forintos gigaberuházással teremtene 2500 főnek munkahelyet az új akkumulátorgyárban, emellett a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintos fejlesztése is itt készül, ami 150 új munkahelyet teremtene.

A rendelettel a gödihez hasonló különleges gazdasági övezetet hozott létre a kormány, így július elejétől a Hankook és a többi cég a fideszes vezetésű megyének fizetik majd többek között az iparűzési adót, amit szétosztanak a települések között. A jobbikos vezetésű Dunaújváros elesik az eddig neki járó milliárdos bevételektől, mert egyetlen kiemelt beruházás sem fekszik Dunaújváros területén, a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény pedig kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen. Pedig eddig volt egy megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között, aminek értelmében a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, hiszen a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja. Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása, mivel az iváncsai park a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült – emlékeztet a 444.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke májusban javasolta: a kormány hozzon létre különleges gazdasági övezetet Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával. Az indokolás szerint „a különleges gazdasági övezetek kijelölésével a nagyberuházások gyorsabban, hatékonyabban valósulhatnak meg, továbbá bővülhetnek, ezzel hozzájárulva a térség fejlődéséhez”.

– Ha létrejönne a különleges gazdasági övezet, akkor az összes iparűzési adóbevétel a fideszes vezetésű megyei önkormányzathoz kerülne. Ennek a folyamatnak egységesen megálljt parancsolunk – fogalmazott Pintér Tamás jobbikos dunaújvárosi polgármester május 18-án az ellenzéki pártvezetőkkel közös sajtótájékoztatóján.