Politico: Hűvösen fogadták Orbán Viktort Berlinben, a német kancellárnál semmit sem ért el

Politico: Hűvösen fogadták Orbán Viktort Berlinben, a német kancellárnál semmit sem ért el

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon 2022. október 10-én.
(MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétközi berlini látogatásán meglehetősen hűvös fogadtatásban részesült Orbán Viktor – írja a Politico nyomán a 24.hu. Ennek egyik jele az volt, hogy a magyar kormányfő a bevett protokollal ellentétben a katonai tiszteletadást sem kapta meg, és közös sajtótájékoztatót sem tarthatott a német kancellárral, ami látványos és egyben szokatlan leminősítése Olaf Scholz részéről a tárgyalópartnerének.

Ráadásul a német külügyi szóvivő szerdán arról beszélt: Németország üdvözli, hogy folyamatban van a jogállami eljárás Magyarországgal szemben. 

A hárompárti német koalíció korábban is rendre azt hangsúlyozta, a jogállamisági ügyekkel kapcsolatban keményebb álláspontot fognak képviselni, mint tette azt Angela Merkel volt kancellár, és ehhez tartják is magukat.

A cikkben emlékeztetnek arra is, hogy Orbán a Cicero és a Berliner Zeitung című német lapoknak adott interjújában elismerte, nehéz tárgyaláson van túl. – Jó volt beszélni vele. Az, hogy nem értem el semmit, más kérdés – fogalmazott.

Orbán és Scholz között nézeteltérés volt a jogállam és a migráció, valamint az EU-reformok ügyében is. Aligha meglepő módon Orbán például kifejezetten ellenezte, hogy a külpolitikában a közösség térjen át a minősített döntések rendszerére, mert ezzel megszűnne a vétó lehetősége, amellyel Orbánék szívesen élnek.

A Politico beszámolója szerint a magyar miniszterelnök zavarba jött, amikor megkérdezték tőle: nincs-e abban valami ellentmondás, hogy Magyarország jó 30 év alatt igen sokat profitált a polgári jogokból, ám most mégis korlátozni kívánja azokat, lásd az LMBT-kisebbséget, vagy a sajtó függetlenségét. Úgy reagált, hogy ezen még nem gondolkodott, de jó kérdés.

Mint ismert, az uniós nagykövetek szerdán december közepéig meghosszabbították a határidőt, ameddig a magyar félnek át kell ültetnie a gyakorlatba azokat az egyeztetett reformokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hozzájusson az uniós milliárdokhoz – ezt a belügyminisztereknek csütörtökön meg kell erősíteniük.