Pozsgai Zsolt: nyilvánvaló volt, hogy ez fog következni

Pozsgai Zsolt: nyilvánvaló volt, hogy ez fog következni

Pozsgai Zsolt (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem fogom eljátszani a csalódott, megtört pártkatonát, mert az, ami bekövetkezett, számomra nyilvánvaló volt. Nagyon sajnálom azokat, elsősorban Tarlós Istvánt, akik áldozatai lettek egy rossz választási koncepciónak” – mondja Pozsgai Zsolt, színházi és filmrendező, író abban az interjúban, amit a Válasz Online szerkesztőségéhez juttatott el.

Az interjú érdekessége, hogy azt újságíróként senki nem jegyzi: Pozsgai Zsolt szerint azért, mert a beszélgetést egy olyan újságíró készítette vele a Fidesz választási eredményváróján a budapesti Bálnában, aki a nevét nem vállalja, mert olyan helyen dolgozik.

Pozsgai Zsolt pártfüggetlen művészként definiálja magát az interjúban, az elmúlt években azonban számos politikailag erősen telített kulturális projekt körül bukkant fel, mint például a Dörner-féle Újszínház vagy Kerényi Imre sokat vitatott Nemzeti Könyvtár-sorozata, sőt, a mostani szövegben elmondta, hogy Kerényi Imre őt szánta volna a közmédia akkor még megalapítás előtt álló kulturális csatornája élére, de végül túl „problémás" embernek találták a döntéshozók; Pozsgai szerint azért, mert tényleg hajlamos a kulturális élet problémáival is foglalkozni.

Idén Kásler Miklóstól Balázs Béla-díjat kapott, Orbán Viktort pedig elmondása szerint csodálja. A tao megszüntetése viszont érzékenyen érintette, korábban úgy nyilatkozott, hogy emiatt elveszítette a megélhetését. (A színházakat kiszolgáltatott helyzetbe hozó intézkedésről ITT írtunk részletesebben.)

Bár a Válasz Online-nál nem értettek egyet a szöveg számos következtetésével, érdekesnek találták, hogyan érez egy Orbán Viktorban rendületlenül bízó Balázs Béla-díjas rendező a Fidesz eredményváróján, a fővárosi vereség pillanataiban. Ezért úgy döntöttek, megosztják olvasóikkal a beszélgetést.

Az interjúalany Pozsgai Zsolt fő állításai az alábbiak:

  • Az elmúlt pár évben a közmédián éjjel-nappal kormánypropagandát nyomnak a választónak.  A „majd én megmondom, miről mit gondoljanak az emberek” módszere viszont szerinte csődöt mondott.
  • A Hír Tv-ben négy ember beszélget állandóan ugyanarról, gúnnyal, cinizmussal.
  • A kormánylapokat mintha ugyanazok írnák és szerkesztenék, arctalanok, jellegtelenek, és mindenről ugyanaz jut eszükbe.
  • A vidéki sajtó olvasóitól elvették a helyi tartalmakat.
  • Pozsgai bőrén tapasztalta a cenzúrát a kormányközeli sajtóban..
  • Csodálja Orbán Viktort, mert építi az ország helyét Európában és a világban
  • Arról álmodozik, hogy a kormány pártállástól függetlenül együttműködik majd az alkalmas polgármesterekkel.