„Propagandatorna lett az amerikai Árpád-kupa”

„Propagandatorna lett az amerikai Árpád-kupa”

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és az M4 Sport Az Év Sportolója Gálájának sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban 2022. december 30-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Propagandarendezvényt csináltak az Orbán-kormány diplomatái az évek során az amerikai öregfiúk baráti focitornájából – írta a Facebookon George Lazar, az Árpád-kupa egykori résztvevője.

Lazar a Szöllősi Györgynek címzett bejegyzésében – amint arról a 444.hu is beszámolt – azt írta, a Nemzeti Sport főszerkesztője fontos tényeket hallgatott el, amikor arról panaszkodott, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot. Lazar szerint az Orbán-kormány diplomatái pár éve elhatározták, hogy propagandarendezvényt csinálnak az Árpád-kupából.

„Az un. Árpád–kupa évtizedekig egyfajta műkedvelő amerikai öregfiú focirendezvény volt, ahol amerikaiak, köztük magyar származású amerikaiak is játszottak. Ezen sorok írója évtizedekkel ezelőtt részt is vett azon. Néhány éve az Orbán kormány diplomatái elhatározták hogy a műkedvelő fociösszejövetelből egyfajta propagandarendezvényt kreálnak és milliókat kezdtek folyósítani néhány amerikai aktivistának az un. Bethlen Alapon keresztül. Ez sokaknak itt Amerikában nem tetszett és nem jöttek el a rendezvényre” – fogalmazott a bejegyzésben, majd azzal folytatta: „Amikor kiderült, hogy nincs elég csapat a tornára, kiutaztattak magyar csapatokat Egerből, Szekszárdról. Ekkor már az egykori amerikai öregfiú tornán az Orbán–kormány által kiutaztatott baráti csapatok is játszottak. Idén az is kiderült, hogy egyetlen amerikai szervezet sem hajlandó foglalkozni a tornával és a chicagói magyar konzulátus (Kovács Tamás főkonzul) szervezte meg azt, amelyen ma már alig vannak amerikaiak…”

George Lazar szerint ez a folyamat sokaknak nem tetszett, ezért egyre kevesebb amerikai nevezett be a tornára. Őket Magyarországról kiutaztatott csapatokkal kezdték pótolni. Idén ráadásul a szerb-magyar barátság jegyében állítólag egy szerb csapat is részt vesz majd a tornán, melyet egy amerikai szerb kolostor pályáján rendeznek meg.

Szöllősi szerdán írta meg, hogy nem kapott amerikai vízumot. A Puskás-nagykövetnek kinevezett újságíró korábban diplomata útlevelet kapott Szijjártó Pétertől. Az amerikai nagykövetség viszont nem adott neki diplomatavízumot, mert nem kormányhivatalnok.