Rákospalotán is feltűntek az osztott üléses padok

Rákospalotán is feltűntek az osztott üléses padok

Osztott üléses pad Rákospalotán, a Kolozsvár utca 4. szám előtt (Fotó: Lakner Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újpest és a négyes-hatos megállói után a XV. kerületben is feltűntek az osztott üléses padok. Képünk a Kolozsvár utca 4. szám előtt, Rákospalota, MÁV-telep megállónál készült, ahol – mint az a Google fotóin is látszik – eddig más típusú pad állt. 

Az elmúlt hetekben olvashattunk arról, hogy egyre több helyre, köztük ellenzéki vezetésű kerületekbe is kerülnek ki hasonlók. Egyes értelmezések szerint ezekkel az elheveredni vágyó hajléktalanok ellen kívánnak védekezni. Dr. Szabó Gábor újpesti képviselő nemrég boldogan számolt be róla, hogy megérkeztek a Főtér-parkba az új, osztott üléses padok. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt újpesti képviselete rögtön reagált is: „Megjöttek a hajléktalan- és leheveredőszülő-ellenes, szigorúan osztott üléses padok az új Főtérre. A papíron XXI. századi szemléletű, baloldali és szociálisan érzékeny vezetés újabb kiállása a szociális jogok mellett itt él közöttünk. Lesz mit elbontani, ezek a karfák csavarbehajtóval szépen eltávolíthatóak.” Néhány éve hír lett abból is, hogy fémpántok kerültek a Nagykörút villamosmegállóiba.

A Kolozsvár utcai megálló padjáról valóban elmondható, hogy korábban fekvésre is használták olyanok, akik valószínűleg hajléktalanként kénytelenek élni.

 

Megkérdeztük az ellenzéki vezetésű XV. kerület önkormányzatát, miért döntöttek az osztott üléses pad kihelyezése mellett, és hány helyen található még hasonló. Hudák Tamás polgármesteri referenstől az alábbi választ kaptuk: „A fotón is szereplő típusú padokat az idősek, szépkorúak kérésének megfelelően, rájuk tekintettel helyezzük ki újként, vagy alakítjuk át a padokat javításukkor. Illetve szintén az előbb említett kérésnek megfelelően vannak kialakítva még az ún. »székes kivitelű« padok is, amelyek egy személy számára biztosítanak ülőhelyet mindkét oldalon ellátva karfával. Mindkét típus a biztonságos leülést és felállást hivatott biztosítani a szépkorúaknak, vagy a mozgásukban korlátozottaknak, mivel így a hosszabb padok esetén a középen ülőnek is lehetősége van megkapaszkodni az Ön által említett, középen levő »fémkorlátba«. Az ilyen típusú padok számáról nem tudom tájékoztatni, az elhasználódás, vagy megrongálás esetén történik a csere, illetve az átalakítás, javítás, annak ütemében természetesen, ahogyan ezek bekövetkeznek.”