Újfent reagált a Máltai Szeretetszolgálat a Fő utcába bejelentett venezuelai menekültek ügyére

Újfent reagált a Máltai Szeretetszolgálat a Fő utcába bejelentett venezuelai menekültek ügyére

A kormány által Magyarországra segített venezuelaiak Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

800 magyar származású venezuelait jelentettek be egy 77 férőhelyes, a Máltai Szeretetszolgálathoz tartozó idősotthonba az I. kerületben – írta meg a napokban a Magyar Hang. A közelgő önkormányzati választás előtt ezt azért lehet aggályos, mert a magyar magyar állampolgárságú venezuelai menekültek, ha akarnak, szavazhatnak is. A választások előtti tömeges lakcímbejelentés a Fidesz specialitása, márpedig egy kevesebb mint 3000 fős körzetben a 800 voks akár döntő is lehet.

Lapunknak már akkor nyilatkozott a Máltai Szeretetszolgálat: válaszuk szerint a bejelentéseknek semmi köze a választásokhoz. „… fenti cím lakcímbiztosításként szolgál menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók (például hajléktalanok) számára, ugyanis Magyarországon a legtöbb ügyintézés nem lehetséges lakcím nélkül. Hazánkba érkezvén csak tartózkodási hellyel rendelkeznek a menekültek, és annak érdekében, hogy megkezdhessék dokumentumaik rendezését, a Máltai Központ biztosítja számukra a lakcímet. Ez az eljárás nem újkeletű, a (…) választásokkal kapcsolatos át-és bejelentkezések folyamatától független, a szociális ágazatban (…) évtizedek óta alkalmazzák a szervezetek, így téve lehetővé a lakcím nélkül élő emberek ügyintézését” – írta kérdésünkre Parák Eszter, a szeretetszolgálat sajtómunkatársa. 

Pénteken újabb reakciót kaptunk a Máltai Szeretetszolgálattól, ebben kicsit bővebben elmagyarázták, hogyan kerülhetett többszáz venezuelai a Fő utcai címre. Mint írják, a szeretetszolgálat a feladatát látta el, amikor az országba legálisan érkezett, a letelepedésüket segítő programban résztvevő venezuelai menekülteket az egyik intézményébe bejelentette. – A Venezuelából érkező menekült családok hivatalos iratainak intézése Magyarországra érkezésük után kezdődik, kisebb-nagyobb megszakításokkal, de öt éve folyamatosan zajlik – szögezik le. Budapesten a Fő utcai intézmény lakcímén érhetik el őket a hivatalok, amíg a Máltai Szeretetszolgálat segítő programjában részt vesznek. Amint kilépnek a programból – saját lakásba, önálló albérletbe költöznek, vagy elhagyják a magyar fővárost –, kijelentik őket a Fő utcai címről. 

– Utoljára idén januárban, ezt megelőzően tavaly októberben és szeptemberben jelentett ki az ellátásból kikerült családokat az I. kerületi címről a karitatív szervezet – közölték, bár az nem derült ki, hogy hány főről van szó. Ettől függetlenül a máltaiak szerint az ügyintézéshez szükséges lakcímbejelentés bevett dolog a szociális munkában, illetve minden olyan szervezetnél, amely otthonukat elveszített személyekről gondoskodik. A szociális munkások azért jelentenek be ötven-hetven férőhelyes hajléktalan ellátó intézmények címére több esetben akár 400-500 személyt is, hogy az érintettek különböző ellátásokat igénybe vehessenek. – A feladat a szociális munka jogszabályban is rögzített része, és aki folyamatában figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet, tudja, hogy a választások időpontja nem befolyásolja az intézmények címére bejelentett emberek számát – áll a közleményben.