Rég nem látott hadgyakorlat lesz az ország nyolc pontján

Rég nem látott hadgyakorlat lesz az ország nyolc pontján

Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a végzett honvéd altisztek eskütételén a Hősök terén 2023. július 15-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évtizedek óta nem látott komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Böröndi Gábor vezérkari főnök. A vezérezredes elmondása szerint nemcsak katonai manővereket hajtanak végre, de felmérik azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni. Utoljára ilyen volumenű akció a határkerítés felépítése volt, ő ezt egyébként nem robbanó műszaki zárrendszerként említette.

A toborzás kapcsán beszélt arról is, hogy a honvédség létszáma stabilizálódott, bizonyos tiszti, altiszti kategóriákban pedig növekedni kezdett. Utóbbi két képzésre egyébként ötszázan vonultak be, ez pedig – ahogy fogalmazott – megfelelő létszám.

A haderő fejlesztéséről szólva azt fejtette ki, hogy a korábban beérkezett Leopard 2A4-esek után hamarosan már a legmodernebb Leopard 2A7-es újabb példányai is az országban lesznek. A Panzerhaubitzer 2000-es önjáró lövegekből 24-et rendeltünk, ebből 23 már beérkezett Tatára. Megkezdődött a sorozatvető tüzérségi rendszer beszerzésének előkészítése és nagyon fontosnak nevezte a fezérkari főnök a rádiózavarás és az elektronikai harcképességek fejlesztését.

Böröndi Gábor idén tavasz óta tölti be ezt a posztot, amikor bármilyen ismert előzmény nélkül felmentették tisztségéből a Magyar Honvédség addigi parancsnokát: Ruszin-Szendi Romuluszt. Azóta azonban már volt vitákat is kiváltó nyilatkozata, például amikor a közmédiában úgy fogalmazott: „Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? Nem fogták meg – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz.”

Címkék: Böröndi Gábor