Rendkívüli sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt – este fél tízkor

Rendkívüli sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt – este fél tízkor

Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Petőfi-díjak átadása alkalmából a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen 2019. december 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon címmel rendkívüli sajtótájékoztatót tart csütörtök este fél tízkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.  

Mint megírtuk, pénteken ismét sosem látott mértékben emelkednek az üzemanyagárak, a benzin ára bruttó 46 forinttal, a gázolajé pedig 77-tel emelkedik. Ha nem lennének hatósági árak, akkor az üzemanyag átlagárak az alábbiak szerint alakulnának péntektől a benzinkutakon: 95-ös benzin 640 Ft/liter, a gázolaj: 717 Ft/liter. 

Miután a benzinárstop már a nagykereskedőknek is veszteséges az értékesítés (február 28-án fagyasztotta be kormány az üzemanyagok nagykereskedelmi árait), már most ellátási problémák vannak. Lapunk is több cikkben megírta, hogy a vidéki városokban sorok alakultak a benzinkutaknál, van olyan kút, ahol csak 5 litert lehetett tankolni, több benzinkút üzemeltetője bejelentette, hogy elfogyott az üzemanyag, és csak napok múlva lesz újra. A Shell is szigorított, legfeljebb 25 ezer forintért lehet tankolni egy alkalommal.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója még szerda este nyilatkozott az ATV Egyenes Beszéd című műsorban, ahol azt mondta, hogy nincs ellátási gond üzemanyagból Magyarországon, legfeljebb lokális logisztikai fennakadások lehetnek. Szerinte nem érdemes sorban állni most, érdemes várni a tankolással a kamionstopig. A rendkívüli kormányinfó arra utal, hogy nem voltak elég meggyőzők Hernádi nyugtatónak szánt szavai. 

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy a torlódásokat a korlátozásokról szállingózó hírek is katalizálják, azaz a lakosság a hiány kialakulása előtt felhalmozni próbál, ami kisebbfajta pánikhangulatot indított el az autósok körében.